Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Negra és la nit

LA NOCHE DE LOS CAUTIVOS

La noche de los cautivos. Marc Sans i Óscar Perales. Edicions de Ponent. Alacant, 2010

La noche de los cautivos és el nou títol de la col·lecció «Sol y sombra» publicada per Edicions de Ponent, un còmic original i fresc, d’estil thriller, negre. Urbà en el sentit més obscur i expressiu del terme.

Aquest llibre se suma a altres títols de l’àmplia col·lecció de llibres de còmic, setanta-dos en total fins ara, dedicada a aquest gènere en blanc i negre, amb una gran diversitat de propostes, com ara les històries de realisme brut, de Martí, o les d’horitzons llunyans, de Santiago Valenzuela, dos títols que obtingueren sengles premis. Cal reconèixer l’esforç de l’editorial en publicar autors de còmic poc coneguts, o directament desconeguts, amb el que això implica de vot de confiança a gent generalment molt jove. Això ens brinda l’oportunitat de gaudir de material amb aspectes innovadors, tant en l’estil com en la temàtica, molt variada –ja s’ha fet referència a la diversitat de propostes– , que ofereix la col·lecció.

El treball de Marc Sans i Oscar Perales se’ns presenta ja des de la coberta mateixa com un còmic d’argument violent, intrigant, amb els ingredients que associem habitualment al cinema negre. La narració s’articula en capítols, que defineixen les hores en què succeeix la història, sempre de nit. Els personatges s’entrellacen, van apareixent en successió. Les seus veus en off narren la història, parlant-se a si mateixos. Es tracta de diàlegs breus, en els quals es barreja l’argot, el llenguatge poètic i fins i tot les referències bíbliques.

Els dibuixos aprofiten de manera molt adequada l’estètica del blanc i negre i es pot dir que imposen la seua llei, perquè s’hi detecta un clar predomini de la part gràfica sobre la narrativa. Taques de tinta i línies esmolades, juntament amb una presència més gran del negre, defineixen l’estil específic de l’obra, del còmic. Cada personatge té el seu moment i la seua història, que s’hi va descabdellant, i així hi apareix una successió característica de tipus humans, des d’una ballarina d’strip tease fins a un policia curt de gambals que perd la pistola i arriba tard al lloc dels fets. Baralles, batusses amb ganivet, un taxista desolat, una dona que segueix el corrent riu avall. Tota la fauna de la ciutat a la nit. La misèria, la desesperació, la desesperança, tot el continent fosc i depriment de sentiments de la vida nocturna es veu reflectit en aquesta magnífica història, feta de pedaços.

El còmic, a més, inclou una galeria d’esbossos i de propostes descartades sobre fons blanc que és també molt bona. Ens permet veure el treball que hi ha darrere. Per als amants de les pel·lícules d’intriga, de trames urbanes amb personatges en situacions extremes, no hi pot haver cap dubte. Es tracta d’un còmic del tot recomanable. El breu text de la contracoberta és molt expressiu i respon segurament a les intencions dels autors: «Cau la nit i les clavegueres els escupen. Es belluguen en la foscor i regiren en la brossa, buscant alguna cosa amb què aguantar una nit més. Fan tombs d’una cantonada a una altra. Rebenten contra les parets. Es devoren els uns als altres. Tot per sobreviure. Són rates. I aquesta ciutat és el seu laberint sense eixida». Una mica melodramàtic, potser. Però també revelador, tant de la voluntat expressiva de recrear l’atmosfera saturada de negror d’una violència subterrània que molts prefereixen ni tan sols saber que existeix, com de la capacitat de crear un clima intens que atrapa el lector, perquè està servit amb una tècnica depurada. Un llibre de còmic valent, ben construït, recomanable.


Daniel Muñoz
Lletres Valencianes, nº 29

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/narrativa.pdf

 

 

 

LA NOCHE DE LOS CAUTIVOS

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación