Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Nou personatges a la recerca de poeta

Revista Lletres Valencianes núm. 31

Diversos i dispersos versos conversos i perversos dels universos

Diversos i dispersos versos conversos i perversos dels universos , de Josep Ballester, autor i Paco Giménez, Il·lustrador. Perifèric Edicions. Catarroja, 2013

Els versos de Josep Ballester i les il·lustracions de Paco Giménez ens acosten amb esperit divertit a alguns dels personatges més carismàtics de la literatura infantil i juvenil. Un llibre ideal per a llegir en veu alta i sembrar la llavor de la curiositat en els nous lectors.

Sempre m'han agradat els llibres que parlen d'altres llibres; constitueixen una mena de mapa del tresor (totes les lectures ho són, com diu aquest editor i il·lustrador notable que és Vicente Ferrer) que incita el lector a continuar bussejant en les pàgines impreses, activitat que, amb freqüència, es produirà durant tota la seua vida. Un llibre que et porta a un altre és un bon llibre, en qualsevol cas.

Josep Ballester ha volgut fer el seu homenatge particular a alguns dels personatges més interessants de la literatura, concretament d'aquesta literatura que també és accessible per als xiquets. La selecció que ha fet és singular, ja que majoritàriament no hi recull els protagonistes o, si ho fa, no són els que qualificaríem com a modèlics. No, els versos d'aquest llibre parlen –i ací en radica l'essència bandarra– de gats murris, bruixes, conills blancs i barreters bojos, pirates mutilats, xiquetes que porten la seua imaginació ingovernable per bandera... Per dir-ho d'alguna manera, el lector es troba en alegre sintonia amb els antiherois dels contes. Únicament pot desentonar, en la meua opinió, la inclusió d'algun personatge modern de procedència cinematogràfica, hereu, sens dubte, d'uns altres de més pes, que sembla eixir-se'n de l'esquema inicial del llibre i persegueix un acostament al jove lector de hui.

En ocasions se'ns conta amb humor com va ser la vida d'algun personatge després que s'escriguera el final del seu conte (El gat amb botes); en altres, se'ns narra algun moment destacat de la història del personatge (El capità Ganxut), i en la major part, és el mateix protagonista el que ens parla de si mateix i dels éssers màgics amb els quals es relaciona en la seua vida literària (Alícia, Pinotxo).

Aquests versos conversos i perversos de Ballester em semblen ideals per a la lectura en veu alta per la riquesa lèxica i l'ús de figures molt adequades i abundants, especialment les d'ordre fonètic que, pel que fa al ritme, tenen un paper molt important.

Mereix una menció a banda la tasca excel·lent de l'il·lustrador Paco Giménez. Les seues imatges condensen, en l'espai limitat d'una doble pàgina, la història i els personatges fonamentals de cada llibre, amb la mestria i l'afecte de l'artista que gaudeix amb el seu treball. Tècnicament, les il·lustracions estan resoltes en bitó i presenten l'excel·lència habitual de Giménez a l'hora de compondre, amb aquesta precisió en l'ús de la línia i la taca, de l'equilibri d'aquesta amb els espais blancs i dels detalls, que mai deixarà d'admirar-me. Sincerament, fullejar aquest llibre, encara sense llegir-ne una estrofa, és una delícia per als sentits del lector.

Finalment, m'agradaria assenyalar la presència destacada del món de Pinotxo en la portada i les guardes del llibre, i que no és en absolut gratuïta. És el personatge que millor representa l'esperit burleta i desmitificador del llibre, sobretot si reparem en el moment que encertadament Paco Giménez ha triat reflectir. El ninot mentider i mandrós alliberant-se dels seus lligams dibuixa a la perfecció l'essència del treball dels autors. Essència que també podria estar destil·lada en el vers següent, posat en boca de la meravellosa Alícia: «també puc somniar en l'interior del somni d'un poeta llunàtic».

Miguel Cruz Montalbán
Revista Lletres Valencianes núm. 31
http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero31secciones/LLETRES_VALENCIANES.pdf

 

Diversos i dispersos versos conversos i perversos dels universos

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación