Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Nous reptes, velles mancances

Revista Lletres Valencianes núm. 41

El català a l'espai de comunicació

El català a l’espai de comunicació Josep Gifreu. Publicacions de la Universitat de València. Universitat Autònoma de Barcelona, Universitat Jaume I de Castelló, Universitat Pompeu Fabra, 2014

Bastir un assaig sobre el català a l’espai de comunicació presenta una sèrie de reptes que el professor Josep Gifreu ha resolt de manera satisfactòria. Com que es tracta d’un treball a cavall entre la sociolingüística i la teoria de la comunicació, el principal obstacle a franquejar és la falta de fonts comparables. La sistematització de dades per a poder oferir una visió més o menys uniforme del procés de normalització del català en els mitjans de comunicació topa sovint amb les diverses realitats dels territoris de la catalanofonia. Així doncs, El català a l’espai de comunicació tracta d’establir, tal com indica el subtítol, quin ha estat el procés de normalització de la llengua en els mitjans des de 1976 fins a 2013.

A més d’una acurada selecció de dades i de taules comparatives, Gifreu aborda l’argumentari teòric que sustenta la tesi que no és possible l’existència d’una comunitat lingüística plenament normalitzada sense l’existència d’un espai de comunicació propi, amb reconeixement institucional i funcionalment apte per a tots els serveis de comunicació.

El treball s’estructura en set parts clarament diferenciades en les quals l’autor analitza la complexitat del fenomen des de diverses òptiques. Així, Gifreu fa un recorregut per les aportacions dels diferents estudiosos del tema, tot analitzant els aspectes més controvertits de la qüestió: les polítiques de normalització lingüística als diversos territoris i la recerca d’un model vàlid de referència. S’hi detallen les diverses intervencions de les administracions pel que fa a la regulació de l’ús del català en els mitjans de comunicació i al foment de la llengua en aquests. Mitjançant tot un seguit de taules detallades i explicades amb claredat, es documenta l’evolució de la presència del català, comparant dades com ara les audiències o les hores de doblatge.

Més enllà de l’espai comunicatiu tradicional –premsa, ràdio i televisió–, Josep Gifreu analitza, també, la irrupció de les noves formes de comunicació 2.0 i el paper que té la llengua en el nou món virtual. L’eclosió del ciberespai ha eixamplat els límits tradicionals de la comunitat lingüística i presenta una situació que canvia a un ritme vertiginós en la qual la nostra llengua va prenent posicions.
L’estudi clou amb un repàs històric que marca com a punt de partida l’aparició del diari Avui, l’any 1976, i que acaba l’any 2013 amb el tancament de la RTVV, un trist episodi que palesa la feblesa política i estructural de l’espai comunicatiu de la llengua catalana.

A mode d’apèndix, Gifreu aporta una extensa llista de referències bibliogràfiques que faciliten l’accés a les fonts i permeten a estudiosos i curiosos aprofundir sobre el tema.

Es tracta, doncs, d’una obra necessària per a entendre el passat i el present de la nostra llengua en els mitjans de comunicació, i una eina al servei d’aquells que han d’establir els mecanismes per a garantir-ne el futur, ja que cal una planificació adequada de l’espai comunicatiu per a garantir la supervivència del català en un món cada cop més globalitzat.

Jaume Monzó

Revista Lletres Valencianes 41

El català a l'espai de comunicació

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación