Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Noves amistats

Revista Lletres Valencianes núm. 48

El granjero y el payaso

El granjero y el payaso és un conte sense paraules que, mitjançant unes magnifiques il·lustracions, ens parla sobre la importància de l’amistat i la companyia. Una tendra història sobre les relacions intergeneracionals i la necessitat que tots tenim d’estimar i riure.

Un vell granger treballa al camp. Llarga barba blanca, barret i roba negra, brusa blanca. Un immens camp de blat, groguenc, amb un cel gairebé del mateix color, trencat només pel vol de tres pardals negres que semblen oronetes. Només ell i la llarga línia de l’horitzó, un espai buit, tan sols marcat per les onades que dibuixa el blat. Mentre sega, els braços prims de l’home es detenen un segon per observar el pas d’un tren del que sembla ser una caravana del circ. Dels seus colorits vagons –un blau, un roig, un groc–, sobreïx el coll llarg d’una girafa i, de sobte, alguna cosa cau del vagó. El granger s’acosta ràpidament i veu com un xicotet pallasso ha caigut del tren. L’alegria i el color del xicotet nen del circ, amb el seu vestidet roig i groc i amb el seu nas característic, contrasta visualment amb el rictus seriós i el color negre de les robes del granger. S’agafen de la mà i comencen a caminar.

Així són les primeres pàgines d’El granjero y el payaso, un conte sense paraules que sota l’aparença de la simplicitat i com si d’una pel·lícula muda es tractara, ens ofereix una tendra història sobre l’amistat i el benestar que aquesta comporta, la importància de riure i la possibilitat de les relacions intergeneracionals. L’amistat, tal com ens vol transmetre Frazee, pot arribar dels llocs més inesperats i, en aquest cas, cau de la part posterior d’una caravana de circ. Les il·lustracions de Frazee acompanyen la història que, des d’un predomini dels marrons i les ombres, va canviant cap a tonalitats més alegres, a mesura que la història avança i l’amistat entre els nostres protagonistes creix. I justament quan el nostre seriós granger comença a somriure, arriba l’hora del comiat i la caravana torna per recollir el xicotet pallasso. Però el granger i el xiquet intercanvien barrets, com a metàfora del canvi que l’home del camp ha viscut amb aquesta visita inesperada. Canvi que encara és més evident en l’última pàgina del llibre. Deixem aquesta última plana perquè la descobriu vosaltres.

Marla Frazee és una autora nord-americana de llibres per xiquets i il·lustradora. Ha guanyat molts premis relacionats amb la literatura infantil i la il·lustració als Estats Units, entre d’altres, el Boston Globe-Horn Book Award for Picture Book pel llibre que ens ocupa.

Amb aquesta història ens ofereix una reflexió sobre els beneficis de l’amistat. De la mà d’una parella de personatges que funcionen per oposició: el xicotet pallasso, vital, menut i nerviós, és el complement perfecte per al granger de cames llargues, prim i de semblant trist que, gràcies a la companyia que li regala l’atzar, dibuixa un somriure a la seua vida.

Sònia Martínez Icardo

Revista Lletres Valencianes núm. 48 

El granjero y el payaso

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación