Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Olivia no vol ser princesa

Revista Lletres Valencianes núm. 38

L'Olivia i les princeses

L’Olivia i les princeses Ian Falconer (text i il•lustracions); Nàdia Revenga Garcia (Traductora). Andana Editorial. Algemesí, 2014

 

Contrastos, contenció de color, referents a contes clàssics i al món de la dansa moderna, a més d’un humor sofisticat i sense lliçó moral són alguns dels elements que es troben en L’Olivia i les princeses, últim títol de la sèrie de la famosa porqueta.

En L’Olivia i les princeses, la famosa porqueta creada per Ian Falconer (Nova York, 1959) pateix una crisi d’identitat: mentre totes les xiques —i alguns xics— aspiren a ser princeses, ella no sap quina professió tindrà de gran; alhora que es pregunta «per què tothom vol ser el mateix», Olivia s’imagina com a infermera o periodista, fins que descobreix allò que realment desitja ser.

No és estrany l’èxit que ha aconseguit el personatge creat per Ian Falconer, dissenyador d’escenografies i vestuaris per al New York City Ballet, l’Òpera de San Francisco i la Royal Opera House de Londres, i responsable de nombroses portades de la revista New Yorker. Amb el primer volum de la saga de la porqueta, l’autor obtingué el Caldecott Honor en 2001, el guardó més important que atorga l’Associació de Biblioteques dels Estats Units. A més, dels dos primers àlbums, s’han venut quasi dos milions d’exemplars als EUA i s’han traduït a més de vint llengües. Falconer juga amb el contrast entre el món infantil, previsible, tòpicament dolç i les reaccions inesperades, adultes?, de la protagonista, però sense trencar mai del tot el to ni el tema naïf i, sobretot, mantenint-se allunyat de l’alliçonament i del pamflet. I també l’utilitza com a recurs gràfic: en les escenes sovint predomina el blanc i negre —amb modulacions de grisos— i destaca el roig fort de la roba d’Olivia. Aquesta paleta simple, sense gaire color, es mantingué en les primeres entregues fins que el personatge arribà a Venècia on, com ha dit l’autor, «trobà moltíssim color». En l’últim títol es percep aquesta contenció de tres tintes, alterada quan la porqueta s’imagina com una princesa índia, tailandesa, africana i xinesa o per altres motius sempre vinculats a l’argument, com ara els vestits roses de les ballarines de ballet o el taronja de les carabasses de la nit de Halloween.

Les històries de Falconer, tot i que són senzilles per a primers lectors, estan plenes de referents literaris i artístics, tractats amb l’humor característic de la porqueta. En L’Olivia i les princeses apareixen contes tradicionals com La petita venedora de llumins —«Ai, mare, això és molt trist (...). Jo no vull ser una princesa però tampoc voldria congelar-me a la neu»— i la Caputxeta: abans de dormir, Olivia demana a la mare que li conte almenys «només la part en què tothom acaba devorat». A més, hi ha l’homenatge explícit a la ballarina i coreògrafa de dansa moderna Martha Graham.

Però on realment rau la força d’aquests àlbums és, precisament, en la representació plàstica de personatges i escenaris: rostres de porcs humanitzats que, amb una única línia de llapis i algunes ombres, expressen preocupació, enuig, sorpresa, alegria, por, dubte, satisfacció...; un vestuari sofisticat —genial l’escena de la festa d’aniversari i la d’Olivia amb una tovallola al cos i una altra al cap— i tot un seguit de detalls que, sense convertir l’estil en barroc, atorguen versemblança, enginy i sobretot humor a les històries d’Olivia.

Arantxa Bea
 

Revista Lletres Valencianes

L'Olivia i les princeses

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación