Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Noticias

Paisatges literaris: Balneari de Font d’en Segures / Benassal. Alt Maestrat

| 08-04-2021

EL PAISATGE:

Situat a dos quilòmetres de Benassal, a la comarca d’Alt Maestrat, el balneari de Font d’ En Segures és un dels lloc de turisme termal més populars de la Comunitat Valenciana. Les seues aigües mineromedicinals estan especialment recomanades contra les malalties renals. El balneari es troba actualment en un edifici de recent construcció. El brollador compta també amb una envasadora que comercialitza l’aigua sota la marca Aigua de Benassal.

El municipi conserva un important patrimoni artístic. Destaca l’església de la Mare de Déu de l’Assumpció, les ermites de Sant Libori, i Sant Cristòfol, el castell de Corbó. Les de Bulc i Garcés oi La Mola, un edifici dels segle XIII que va ser la residència de Bereguer de Carratalà, primer poblador del municipi.

Encara que nascut a València, el filòleg i poeta Carles Salvador és una de les personalitats més estimades del poble. Va ser mestre de Benassal des de 1916 a 1934.

EL LLIBRE:

 

 

 

 

 

 

 

 

Amb El Balneari Joan Garí va guanyar el premi de narrativa del certamen Literari de la Ciutat de Vila-real 2012. Ambientada al imaginari municipi de Les Llacunes, a les comarques del nord del País Valencià, transsumpte de la vila de Benassal, i inspirada en La muntanya màgica i altres obres de Thomas Mann, la novel·la compta l’estada d’un escriptor divorciat a Les Llacunes, on coneix un capellà d’idees avançades enfrontat al bisbe de la seua diòcesis. Escriptor i capellà mantindran una amistat dialèctica que recordarà els personatges de Naphta i Settembrini de l’esmentada obra de Mann.

En realitat, el balneari constituïa la pràctica totalitat de l’activitat industriosa del municipi i encara la població activa s’hi dividia entre aquells relacionats amb la planta d’envasament Aigües de les Llacunes i les botigues del sector i la resta. Parlem tot just de dues serradores situades a la partida de l’Algepsar i d’alguna menuda indústria auxiliar del ram de l’automòbil, els tèxtil i els derivats de la fusta. A pesar dels intents per part de l’Ajuntament de diversificar l’oferta turística, concentrada en el poblament estiuenc en els hotels i els apartaments del balneari, entre el 15 de juny i el 30 de setembre, l’atractiu de la població encara era substancialment verge i a data d’avui només dos arriscats propietaris havien iniciat projectes de cases rurals. Els estadants del balneari, d’altra banda, constituïen una colla envellida i bàsicament nostàlgica, com un eco escadusser del període de glòria anterior a la indústria d’envasament de l’aigua.

Avui eren ja pocs els que passaven l’estiu a les Llacunes bevent compulsivament de la font per a deslliurar-se d’algun insidiós càlcul renal. El balneari, així, s’envellia enmig de la indiferència general, mentre projectes més fastuosos de construcció a la seua vora de centres termals i de medicina esportiva no passaven de meres fabulacions esvaïdes pel temps.

(El balneari. Tres i Quatre)

 
 

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación