Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i optimitzar la seva navegació. Si continua navegant, considerem que accepta la nostrapolítica de cookies
Portada > Crítiques

Paraules al viu després d’Auschwitz

Revista Lletres Valencianes

Udols d'un llop de paper

Udols d'un llop de paper. Tadeusz Róz·ewicz. Edicions 96. La Pobla Llarga, 2011.

Tadeusz Róz·ewicz és un dels poetes més importants dins de la poesia polonesa actual. Clar, transparent i compromès, els seus textos, des d’Angoixa (1947), Un guant roig (1948) o El temps que corre (1950) a Compra gat en sac (2008), han merescut importants guardons. Així mateix, la traducció de Josep A.Ysern ha estat distingida amb el 28è premi Cavall Verd.

El llibre d’aquest «cercador de poesia/ des de l’any 1938» s’obre amb «La nova escola filosòfica», un text en prosa on l’autor polonès expressava ja en 1956, entre anècdotes, la seua obra i la seua poètica, en la qual enfrontar-se a la vida i a la soledat són tasques en què s’ofega, però també hi troba l’alè que l’empenta i l’encoratja per tal de seguir endavant.

A més, després de l’antologia, el professor Ysern afegeix un «Epíleg» que és veritablement un estudi sobre Tadeusz Róz·ewicz on poder seguir la biografia del poeta al poble natal, l’afició a la lectura i a parodiar autors consagrats, la vida de partisà evocada amb posterioritat a Al forat (1972), l’execució del seu germà Januz en 1944 per la Gestapo, la relació amb el realisme socialista, l’enfrontament amb la poesia occidental que considera burgesa i corrupta, la mort de sa mare que accentua el seu pessimisme, l’avantguardisme que concentrarà en el teatre i la pràctica «realista» com una constatació de la supervivència a la barbàrie (El fitxer, 1960). Aquesta barbàrie és la que omple la poesia de Róz·ewicz de morts que l’«acompanyen a tot arreu», com afirma a «Caseta», on el poeta i el poema esdevenen nínxol; encara que «A un mort» també assegure que «els meus assumptes són assumptes de vius». De mica en mica, tanmateix, anirà allunyant-se de les ferides de la Segona Guerra Mundial i tractarà els problemes de la societat occidental: des del reciclatge a les vaques boges. Aquesta declaració de supervivència el porta a dir que «m’he salvat / quan em treien a una matança» i desencadena l’afirmació d’un quefer a través de les paraules que donen fe d’un home que, malgrat tot, se sent viu, amb les seues contradiccions vitals i socials. És aquesta inclinació cap el realisme i el didactisme la que es veurà reforçada per una reacció contra l’hermetisme i el retoricisme de l’«Awanguarda» i, així, recomana: «fugir les escoles l’atrezzo / toca els cors i les coses / escriu versos senzill.»; per això cal descriure allò més sincer, sense artifici, de memòria, l’espill pot «confondre / la veritat amb els seu reflex».

Un dels temes poètics principals de Róz·ewicz rau a reflexionar sobre la poesia. Com afirma en el seu poema poètica «Per què escric?», la poesia és una força «major que la vida». I entre tanta reflexió s’intercala el tractament del temps: «Qui té ara temps / per a escriure poemes», es pregunta. La voràgine dels fets l’ofega i proclama que la poesia «necessita tranquil·litat», no barrejar- se amb els esdeveniments que cal ser viscuts.

Altres temes són l’home privat de facultats humanes, la qual cosa acosta Róz·ewicz a Wittgenstein i a les seues reflexions sobre la incapacitat d’expressió del llenguatge verbal, que fa brollar una veu que proclama el silenci com eixida a la impotència comunicativa. Finalment, un altre tema fonamental és el no-res –«el no-res és un nosaltres», diu a «La casa verda»– que constitueix l’essència del poeta, que l’embogeix i li ofereix l’eixida del llenguatge com solució: la seua poesia.

Pasqual Mas i Usó
Lletres Valencianes, nº 30

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero30secciones/poesia.pdf

 

Udols d'un llop de paper

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua Opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

Si vols estar al dia de les novetats de la nostra pàgina i saber què passa en el món del llibre et convidem a unir-te al nostre newsletter.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA REVISTA DIGITAL

Hemeroteca
Accés
Destacats
Lletres Valencianes Editors TV
COBCV
AEPV
APIV
GREMI LLIBRERS
AEPV
AEPV
Amb el suport del Departament de Cultura
Fundació pel Llibre i la Lectura | 2014
C/ Martínez Cubells, 6 - 1r - 1a
46002 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación