Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Críticas

‘Peccata minuta’ de Conxa Rovira

Nosaltres La Veu- P. Cano Server

Peccata minuta

«La carn vol carn», deia Ausiàs March en aquell vers que encapçala com a citació els nostres amants més famosos. Siga quin siga el sentit amb què vulga interpretar-se, l’expressió implica fam. No debades, sexe i menjar van ben sovint aparellats. O, no és cert allò que qui té fam somia rotllos?

Peccata minuta és la novel·la que va atorgar a la seua autora, Conxa Rovira, el premi Vall d’Albaida l’any 2013 i ofereix una bona mostra d’aquesta relació entre la gola i la luxúria. Relació que no és aliena a l’imaginari popular i queda palesa al llenguatge més habitual. Ens podrien vindre al cap un bon seguit de verbs que faríem servir en totes dues situacions dels quals ha quedat registre —amb molta gràcia— a la cançó Primera conjugació de la Fúmiga. Parlem de verbs per no esmentar substantius que han generalitzat el seu doble sentit: poma, figa, tramús, bacora, cacau, xufa, fava... per no endinsar-nos en el camp semàntic dels crustacis i mol·luscs.

Què podria suggerir-vos la pitrera de la fornera que s’entreveu entre les blanques randes del davantal? O una ampolla de mistela mig glaçada una nit d’estiu mentre cauen les llàgrimes de sant Llorenç a la platja? Coneixeu el poder remeier dels lactobacillus? No cal parlar de la dolçor de la xufa valenciana, o més aviat, del suc que desprén per a mullar el fartó. A qualsevol li vindria de gust un tast de fruita fresca, més si te l’ofereixen peladeta i variada. I, per a assentar-ho tot, un licoret autòcton com ara el café licor o més internacional, com ara el whisky. Sense abusar de res que, com diuen a Sicília: «mangiare vongole non fa male, se non superi il quintale!».

En forma de narrativa breu, se’ns presenten onze contes que varien d’estil, protagonistes i temàtica. En principi, semblaria que res tenen a veure entre ells excepte l’element transversal de l’alimentació i aquell que li confereix la categoria de novel·la eròtica. Però al llarg de les històries s’hi teixeix entre els personatges una línia invisible, d’aquelles que acaba suposant un vincle entre alguns d’ells directament o indirectament.

Llegir més: https://www.laveudelsllibres.cat/noticia/46415/peccata-minuta-de-conxa-rovira

Peccata minuta

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación