Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Per a llepar-se els dits...

Revista Lletres Valencianes núm. 35

L'increïble nen menjallibres

L'increïble nen menjallibres Oliver Jeffers Andana Editorial. Algemesí, 2013

Un títol que pretén reflexionar sobre la importància de llegir i com fer-ho, sense descurar la part lúdica i artística. Un llibre divertit que farà les delícies de menuts i majors.

A hores d'ara, Oliver Jeffers és un dels autors de literatura infantil de més anomenada al món. Australià d'origen però criat a Irlanda, Jeffers és especialment conegut pels àlbums adreçats als xiquets. En la nostra llengua ha estat publicat per Andana Editorial, un dels segells valencians amb més empenta i gust a l'hora d'editar llibres. El primer que va llançar al mercat aquesta editorial va ser Perdut i trobat, guardonat amb la medalla d'or del Premi Nestlé 2006, i el premi Blue Peter de la BBC al Llibre de l'any el 2006. Després, van vindre Amunt i avall, Atrapat i ara aquest, L'increïble nen menjallibres.

Com a curiositat, abans d'arribar a ser un autor consagrat –il·lustrador i escriptor alhora!–, va temptar l'àmbit de la música, com a percussionista, sense gaire èxit. Va ser en el món de les arts plàstiques on va reeixir finalment, a partir de la segona meitat de la dècada dels noranta, sobretot com a il·lustrador.

Jeffers es caracteritza per l'ús de tècniques mixtes, una subtil narrativa i la utilització d'espais en la composició. En L'increïble nen menjallibres demostra els seus dots extraordinaris com a il·lustrador i narrador. Jeffers té una gràcia especial per a contar històries diferents, amb un sentit de l'humor intel·ligent, que va molt més enllà de la senzillesa aparent de les seues històries. Hi ha sempre múltiples lectures que subjauen i s'ofereixen al lector amb una naturalitat sorprenent i gratificant. Al protagonista de L'increïble nen menjallibres, l'Enric,li passa una cosa ben curiosa i extraordinària: li agraden els llibres, però no per a llegir-los, sinó per a menjar-se'ls! Llibres de tota mena: grans, il·lustrats, llibres de referència, sobretot els llibres de color roig... I resulta que com més en menja, més llest es fa. Un dia, però, comença a trobar-se malament, i tota la informació que digereix es barreja i se li fa un embolic al cap. Tot ho confon i tot ho contesta malament a classe. Ja no sap més que els mestres. De fet, ara és el reressagat de la classe. Què ha succeït? Per què s'ha produït aquesta involució? L'Enric s'adona que per a gaudir realment dels llibres no cal menjar-se'ls sinó llegir-los. I aquesta és la gran troballa que fa... Per arribar ací, substitueix la seua golafreria bibliòfaga per una altra, de més natural.

A banda de la part argumental, L'increïble nen menjallibres és un llibre deliciós, impecable i molt bonic des del punt de vista visual i tàctil. La utilització variada de textures resultarà del tot cridanera per als menuts, però també per als adults. Hi trobem, de fons, darrere del text, però ben visibles, papers i enquadernacions de tota mena: fulls solts de llibretes i quadernets, diccionaris, llibretes de comptabilitat, fulls pautats i quadriculats, lloms i tapes de llibres... Les il·lustracions són, a més, d'allò més vistoses i gràficament divertides, d'una expressivitat deliciosa.

Un llibre inconfusible d'Oliver Jeffers. Tan bo que ens resulta mengívol.

Juli Capilla

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres35_e.htm

 

L'increïble nen menjallibres

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación