Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Per aconseguir allò que volem, cal astúcia i... una vareta!

La Criadeta

La Criadeta. Jordi Raül Verdú i Pons. Editorial Marfil.

La Criadeta és una bella jove que treballa al palau de sa majestat fent-se càrrec de les gallines. Gràcies a la seua astúcia i a la seua vareta de la virtut, aconseguirà assistir d’incògnit al ball que organitza el príncep i enamorar-lo perdudament. Ell, després d’emmalaltir per la desaparició de la desconeguda, aconsegueix sanar en retrobar-la i casar-se amb ella.

Sempre és una bona notícia constatar que les rondalles no passen de moda, tot i que els seus arguments, els personatges i, sobretot, els valors que transmeten semblen, en molts casos, una mica anacrònics i necessiten una reinterpretació en clau actual. Més enllà de qualsevol tipus de prejudici, aquests relats de transmissió oral que avui ens arriben gràcies a l’esforç i la voluntat de narradors, transcriptors i editorials, són un tresor patrimonial que s’ha de preservar i transmetre.

La protagonista d’aquesta rondalla, jove humil i agosarada que aconsegueix feina a Palau, fa valdre la seua astúcia per captivar el príncep amb la seua bellesa i casar-se amb ell. El relat presenta totes les característiques pròpies del gènere: personatges (prínceps i criades), escenaris (castell, el ball...), virtuts i defectes (astúcia, decisió, gelosia, ambició), elements fantàstics (la vareta màgica), el número tres (tres criades, tres nits, tres regals...), el rellotge (les 12 de la nit), l’objectiu (el matrimoni...) i tants altres recursos emprats també en la tradició universal.

Existeixen altres versions orals de La Criadeta, aquesta documentada a Cocentaina, com la de «Granereta de pastera», «La Cendrellosa» o la més literària «Ventafocs». La que ara publica l’editorial Marfil, fruit del treball de replega de Jordi Raül Verdú, és el tercer volum de la col·lecció «Rondalles de Cresol», un magnífic projecte editorial, acurat i bonic, que convida a endinsarse en les seues pàgines no únicament per gaudir de la lectura sinó per traure’n tot el partit possible: aprenentatge, exercici de nostàlgia, explotació didàctica o pur plaer. I és que cada volum conté veritables sorpreses. L’espai que ocupen les il·lustracions a tot color, tres quarts, triplica literalment el destinat al text.

La rondalla pròpiament dita va seguida d’unes pàgines que ens transporten al passat, al «Museu de l’Antigor», on hi podem accedir mitjançant una «entrada» i recórrer les seues galeries per il·lustrar-nos amb la representació plàstica de les paraules oblidades que apareixen al text, com ara sivella, gipó, rascamonyos, floc, gandalla o rodina.Com que la criadeta agranava i emprava diferents graneres segons la necessitat, també el llibre ens en presenta unes quantes: la de la cendra, la d’emblanquinar, l’esteranyinadora...i aprofita per presentarnos diverses eines professionals del granerer: fermall, alena, puat, falçó...

Hem de considerar aquest volum –i els altres de la col·lecció– com una petita joia, no sols apta sinó recomanable a tots els públics, perquè a més simbolitza un homenatge als nostres avantpassats que ens han transmès la llengua i la cultura popular mitjançant l’amor i la paraula.

Guillem Ferrando Simon
Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/infantil_juvenil.pdf

La Criadeta

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación