Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Per molts anys!

Revista Lletres Valencianes 49 / Manel Alonso

Per molts anys!

La Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport ha atorgat enguany el Premi al llibre infantil millor editat a Per molts anys, de Dani Miquel i Fran Parreño. Aquest premi, que s’atorga cada 20 de novembre, Dia del Llibre Valencià, es lliura a obres en què hi ha una correspondència clara entre el contingut i l’aspecte formal, la qualitat i la innovació.

Per molts anys! és un artefacte que va una mica més enllà d’això que entenem per un llibre, ja que hi trobem diversos llenguatges que es donen la mà i es complementen. Hi trobem, en primer lloc, el llenguatge escrit, un relat amb una prosa directa, àgil i amb uns quants trucs efectius per a crear una certa tensió narrativa. El seu autor, Dani Miquel, construïx una atmosfera tendra, familiar, entranyable, divertida per moments, a través de la qual ens parla d’un personatge molt especial, tan especial que podria ser qualsevol xiquet o xiqueta. Un personatge en un dia de la seua vida també molt especial, aquell en el qual, amb la seua família i els seus amics, celebra el seu natalici.

Complir anys no és qualsevol cosa. Complir anys vol dir créixer, desenvolupar-se com a persona, acumular experiències i afectes. Celebrar-ho és festejar l’alegria de viure i compartir amb els altres el nostre temps, les nostres emocions, els nostres sentiments.

Per a un infant... En realitat tots som infants mentre no es demostre el contrari. Aquell que siga capaç de fer-ho cometrà un gran sacrilegi. Per a qualsevol xiquet o xiqueta complir un any més i poder celebrar-ho amb aquells que estimen fa molta il·lusió, i ho fa pels regals amb els quals seran obsequiats però sobretot per sentir-se estimats i únics per als altres.

Dani Miquel, amb una gran senzillesa, ha sabut recrear un dels dies més importants de l’any per a un infant i ha arribat a conclusions que, de tan simples, ens passen desapercebudes.

L’altre llenguatge present en aquest artefacte és el visual, i l’autor és Fran Parreño, un il·lustrador que ha sabut recrear amb una gran calidesa la forta càrrega d’estima i tendresa que hi ha en una celebració familiar. Parreño és capaç d’omplir tota una pàgina amb el dibuix d’una figura, la de la nostra protagonista, i amb ella suggerir-nos tot un cúmul de sensacions i sentiments que li passen pel cap. Però també és capaç de recrear una escena fins el mínim detall omplint de color i traços una pàgina.

Aquests dos llenguatges es complementen, però també podrien funcionar d’una manera independent.

I el tercer... No hi ha festa sense música. Recordem que Dani Miquel és un cantacançons i el llibre, magníficament editat (tapa dura, paper interior de gran gramatge, il·lustracions a color), s’acompanya d’un cedé amb catorze temes, alguns dels quals collits de la nostra tradició i altres compostos per Dani Miquel en solitari o en companyia de Miquel Puig. Música alegre i divertida, en l’enregistrament de la qual han participat músics com ara Josep Maravilla, Abraham Rivas o Àlvar Carpi.

Tot un luxe que, sens dubte, s’hauria de convertir en el millor obsequi per a qualsevol xiquet o xiqueta en el dia del seu natalici.

Manel Alonso Català

Revista Lletres Valencianes núm. 49

Per molts anys!

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación