Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Noticias

Platges del Cabanyal i la Malva-Rosa / Ciutat de València

Viatja Llibre | 25-02-2020

EL PAISATGE: 

Les platja del Cabanyal i la Malva-rosa són les platges de la ciutat de València. Les dues formen una platja única d’arena fina i daurada de 1.200 metres de longitud. La primera, també coneguda popularment com la Platja de les Arenes per l’antic balneari actualment convertit en hotel, limita al sud amb el Port de València, mentre que la segona ho fa al nord amb la séquia de Vera que marca el límit amb el municipi d’Alboraia. La zona compta amb un llarg passeig marítim amb nombrosos bars i restaurants que ocupaven les antigues cases de bany.

El Cabanyal i el Canyamelar constitueixen el barri mariner de la ciutat, que va ser municipi independent fins 1897 amb el nom de Poble Nou de la Mar. Barri de pescadors que molt prompte es va convertir en una zona d’esbargiment per a la burgesia valenciana que venia ací a estiuejar. La seua trama urbanística en retícula ve de l’alineació de les antigues barraques  de pescadors paral·leles a la mar, característica que li va conferir el títol de Bé d’Interès Nacional.

A finals del segle passat,  el govern municipal d’aquell moment va estudiar un projecte d’ampliació de l’avinguda de Blasco Ibáñez  que travessaria el barri i suposaria l’enderroc de vora 2.000 edificis, alguns d’interès nacional. La lluita veïnal va fer que el projecte s’aturara.

Per la seua banda, el barri de la Malva-rosa rep el nom dels camps d’aquesta planta pareguda al gerani,  i la fàbrica de perfums que explotava en la zona el jardiner i perfumer francès Felix Robillard en el segle XIX. Aquesta fàbrica va ser la primera fàbrica d’essències establida a Espanya i la primera de sabó de tocador i perfumeria de València.

Prop de la Platja de la Malva-rosa trobem algunes edificis i palauets neoclàssics i modernistes molt interessants, com l’Hospital de la Malva-rosa i la casa de l’escriptor Vicente Blasco Ibáñez, avui casa museu.

Les platges del Cabanyal i la Malva-rosa apareixen en moltes pintures de Joaquim Sorolla. 

EL LLIBRE
 

 

L’any 2017, l’editorial Onada va publicar Ulisses i la Mar de Sargassos, un ampli volum que arreplegava més de 50 anys de la poesia de Lluís Alpera i Leiva. Una producció poètica que planteja una forta tensió existencial i una percepció conflictiva del món.

Inicialment emmarcat dins dels realisme social,  Alpera es decanta molt prompte cap a una poesia de sensualitat barroca per a passar més endavant a uns poemes molt depurats de to clàssic i també popular.

Nascut al Cabanyal, la platja i els carrers del barri on va transcórrer la seua infantesa i joventut apareixen molt a sovint al seus poemes. Els records dels pares, la vida marinera de la seua família, la llibertat a la vora la Mediterrània, en definitiva la terra a la que torna Ulisses, són alguns dels temes més visitats pel poeta.

 
 
Llegir: https://bit.ly/38Xop1n
 

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación