Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Prendre consciència

Posdata - J. Ricart

Llibre de les enrònies

Llibre de les enrònies. Vicent Penya. Premi Poesia Ciutat de València 2010. Edicions Bromera  

Poesia crítica la de Vitcent Penya. El seu Llibre de les enrònies  ens revela les incerteses del nostre temps i les contadiccions de Ia nostra societat

Amb mitja dotzena de poemaris i tres novel·les, Vicent Penya (Rafelburyol, 1961) arreplega enguany un rnerescut guardó per aquest Llibre de les enrònies. Simplement per sinonímia aquest nou coniunt es podria haver anomenat de les preocupacions, de les cavil.lacions, del desencís, però sens dubte, haguera perdut aquesta màgia semàntica que l'identifica i el fa singu.lar.

L'obra s'estructura en cinc parts que mantenen una continuitat a través de l'ús de l'alexandrí, un vers que per la llargària i pel ritme narratiu resulta adient a la introspecció. Tot i aquesta lectura unitària és possible detectar certa evolució interna. En el primer apartat els poemes condensen la seua tensió en pocs versos, ací la veu sembla seriosa i profunda,  a més de remarcada per la rima. Per contra a mida que anem avançant, trobem poemes cada vegada més extensos, més desimbolts, més propers a la broma i al joc de paraules. Del segle de les llums no en queda ni les cendres/ Avui la llum s'amaga en els racons més foscos o en el seu defecte a les paradoxes i ironies (tan cares a Fuster) on la rima s'ha esborrat. Evite tenir somnis. No se sap mai l'efecte.

Des d'un punt de vista temátic una simple ullada a l'index dels tílols ens fa una idea ajustada del que en tenim entre mans| (Frau, Buidor, Apatia, Tedi, etc). Tal com assequra  Ramon Guillem al pròleg el poeta ens parla des de la solitud assumida i buscada; una solitud concebuda com ün lloc privilegiat per poder mirar el món a distància i així intentar respondre millor dubtes i preguntes.

Penya oscil.la ente diferents estats emocionals que poden anar des de l'abúlia cap al nihilisme, passant per I'escepticisrne i de vegades  certa  esperança. En els seus poemes denúncia desigualtats socials (Perenne)  la devaluació de la raó (Fosc) l'acceleració de la nostra época (Notes d 'urgència); mentre que en altres reflexiona sobre le pas del temps (Jugada) l'obsolescència de l'art  (lnòpia), la metapoesia (Els Versos, Pardals, Culinaris) o sobre la visió neobarroca del món com un teatre(Tramoia). Aquest nou lliürament fa gala de la millor poesia crítica: una poes¡a íntima i treballada, que mai no cau en proselitismes de caire social. La mirada de Vicent Penla és com semple intel.ligent i potser amb I'edat més lúcida. Entre ganyotes i rialles ens revela les incerteses del noste temps i les contradiccions de la nostra societat. Per una banda, aquest Llibre de les enrònies no defraudará els seus seguidors; per una altra, soprendrà, de segur, a aquells que no lligen poesía.

Llibre de les enrònies

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación