Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Primer lliurament novel•lístic de Xavi Sarrià

Revista Lletres Valencianes núm. 37

Totes les cançons parlen de tu

Totes les cançons parlen de tu. Xavi Sarrià. Sembra Llibres. Carcaixent, 2014

Totes les cançons parlen de tu evoca els records adolescents d'Ivan en un barri perifèric de València l'any 1992, moment decisiu de la seua vida. La novel·la plasma la realitat familiar, la importància de l'amistat en un món en què conviuen la mort, les inseguretats i la reivindicació.

Quan ens trobem davant d'aquesta novel·la, ja disposem de molta informació addicional. Coneixem, d'una banda, Obrint Pas, referent de la música en valencià, i, de l'altra, el recull de contes Històries del paradís, que Xavi Sarrià ja va publicar l'any 2008. Amb aquestes dades, ja ens podem fer una idea que la reivindicació social i la denúncia de la intolerància hi seran presents. Però si no és així, abans de començar a llegir la trama que se'ns presenta, apareixen paratextos que també ens ho indiquen, com ara l'epígraf: una citació de la pel·lícula Do the Right Thing, considerada l'obra mestra de Spike Lee, reflex de les tensions d'un barri humil de Brooklyn.

No obstant això, Totes les cançons parlen de tu és molt més que una simple reivindicació ambientada en la realitat valenciana dels anys noranta. Ens endinsem en una ficció de sensacions que ens farà riure i ens farà plorar; les emocions viscudes pel seu protagonista se'ns contagiaran i ens veurem immersos en una aventura que també podria haver estat la nostra. La intensitat de les experiències contades captivarà el lector des d'un primer moment i la tendresa amb què ens arriben les vivències ens farà sentir amor, però també odi i por per les injustícies comeses.

«Aquestes són les imatges que guarde d'aquells dies. Les ganes incontrolables de viure, de crear, de combatre la frustració que em recorria el cos.»

Al llarg d'aquesta novel·la contextualitzada amb un ampli ventall de referències polítiques i culturals, evoquem una època que els que ja hi érem enyorem en part o que la gent més jove descobreix. Per tant, ens trobem davant d'una obra molt recomanada per a adults però que disposa de grans possibilitats dins de l'aula. Aquesta prosa àgil i propera que fa servir Sarrià, en què el gaudi lector juvenil està assegurat, és un punt de partida per a donar a conéixer a l'alumnat la necessitat de tindre memòria històrica en els temps que corren.

Ivan i els seus amics protagonitzen aquesta narració, amb qui segur que els nostres joves se sentiran identificats pels problemes, les inseguretats i les il·lusions que comparteixen, i hauran de reflexionar sobre el paper que té la família i el creixement personal que sofriran a partir de la influència dels amics i de les decisions que hagen de prendre.

I, com a recomanació final, haureu de desxifrar els indicis a manera de pinzellades que l'autor ens deixa caure, així com la presència dels versos, els quals deixen entreveure la clau de la novel·la que, a poc a poc, anirà revelant-se. Els poemes de Marta, les cançons que han esdevingut himnes generacionals i, sobretot, la lletra del tema de l'àlbum Coratge «La vida sense tu», en són un bon exemple.

«La vida és tancar els ulls, tornar a riure / cridar al vent, sentir-nos lliures / la vida és desitjar tornar a nàixer / córrer tot sol, sentir-te créixer / la vida és el fred tallant les cares / i una llàgrima incendiant les galtes / la vida és entendre que he d'aprendre / aprendre a viure / la vida sense tu.» 

Maite Monar van Vliet

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres37_e.htm

Totes les cançons parlen de tu

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación