Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies > LlegeIX!

Pugem al Penyagolosa, amb Martí Domínguez

A la secció «LlegeIX!» et recomanem rutes i paratges, activitats i jornades relacionades amb les nostres escriptores i escriptors

FULL | 05-10-2018

Amb La sega, publicada el 2015, Martí Domínguez recupera la memòria històrica dels masovers de la rodalia del Penyagolosa durant els anys menys foscos del franquisme, quan els masos eren freqüentats pels guerrillers del maquis i per la Guàrdia Civil. Contada en primera persona per Goriet, el xiquet protagonista, l’autor fa una minuciosa  descripció del paisatge del  Penyagolosa amb abundants referències a la seua flora i al treball dels masovers  no desproveïda de poesia.

...

"Vàrem seguir avançant, fins a la grada on ja es divisa l’altre carell de la vall. Els salsufragis i els patacs estaven florits com mai, inundant del seu color blanc verdós i rosat les esquerdes de les cingleres. (…) Pujàrem fins a dalt del tot, fins al capoll, que deia don Carles. La vista immensa s’estenia pels quatre punts cardinals, i tots tres estiguérem dient-se noms, reconeixent muntanyes, comentat pobles, viles i llogarets, albirant fins i tot les illes Columbretes, al bell mig de la mar. (…)

A la tornada pel barranc dels Teixos vàrem descobrir un acònit blanc, en plena floració, acompanyat d’un gran rodal de peònies, de pètals vermells i esponjosos com de roses. Al fons s’alçava el cimal orgullós de la muntanya, que senyorejava entre tots els altres, tocat per la llum de la vesprada, amb una encarnació malva i ataronjada. Des d’aquell dia vaig vaig veure el Pic d’una manera distinta, no com una massa geològica esquerpa i estèril, de garrotxes inaccessibles o de mala petja, sinó com una individualitat única i singular, de la qual podíem sentir-nos orgullosos. I vaig començar a estimar aquella muntanya. Allò era del tot impropi d’un masover, però jo ja havia iniciat la meua metamorfoso i tenia ganes d’alçar el vol."

(La sega, Proa, 2015)

[LlegeIX!]

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación