Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies > LlegeIX!

Pugem fins a la Cava Gran d'Agres, de la mà de Paco Esteve

A la secció «LlegeIX!» et recomanem rutes i paratges, activitats i jornades relacionades amb les nostres escriptores i escriptors

FULL | 03-01-2019

Amb Si ha nevat, Paco Esteve Beneito va guanyar el Premi Enric Valor de Novel·la en Valencià 2016 i el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians 2017. Una obra intensa i commovedora que combina elements històrics amb altres més poètics per presentar la història de Joan el Coces, un saludador que va viure durant l’últim terç del segle XIX, i la seua relació amb la família Puig que controlava el comerç de la neu a la serra de Mariola. Un recorregut pels esdeveniments més importants del segle XIX a terres valencianes i un sentit homenatge als nevaters d’Agres.

...

"La neu estava més trepitjada com més a prop estaven d’assolir el cim i ara era més fàcil obrir-se camí. Els habitants d’Agres pujaven a la serra cada vegada que queia una nevada com aquella per tal d’omplir els pous del cim. La serra era plena de gent que collia neu. De totes les direccions arribaven les cançons del nevaters que, carregats amb el cabàs i una pala de fusta, no deixaven de fer viatges al pou per abocar-la-hi i assegurar-se que el capatàs els apuntava correctament la càrrega per tal de cobrar-la després.

La cava Gran es retallava majestuosa en el paisatge com un bolet arrogant. Més de dos pams de neu cobrien la teulada, coronada per una creu de ferro sobre la grandiosa pinya que la caracteritzava. Un dels capatassos es va espantar quan va reconèixer Don Pasqual Puig.

-No vos esperàvem, senyor.

El capatàs li va fer una inclinació de cap ràpida a tall de reverència i li va besar la mà. Tot seguit va deixar un encarregat d’apuntar les càrregues per atendre degudament l’amo.

-No patisques, Ambròs. Només veníem a pegar una volta –va dir don Pasqual mentre descavalcava-. Però t’agrairé que abeures les cavalleries i mos convides a dinar."

...

(Si ha nevat. Edicions Bromera, 2016)

...

[LlegeIX!]

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación