Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Quan la bruixa va canviar de conte

Revista Lletres Valencianes núm. 33

La bruixa Maruixa. Enric Lluch, autor, i Óscar T. Pérez, il·lustrador. Premi al Llibre Millor Il·lustrat 2012. Edicions Bromera. Alzira, 2012.

El conegut escriptor valencià Enric Lluch i l'il·lustrador Óscar T. Pérez juguen a barrejar dos contes tradicionals protagonitzats per bruixes en este divertit llibre que ha merescut el Premi al Llibre Millor Il·lustrat 2012, que concedix la Conselleria d'Educació, Cultura i Esport.

Si hi ha un personatge que ha atrapat l'ànima dels xiquets des del principi dels temps, eixe és el de la bruixa malvada. Puntualitze l'adjectiu perquè de bones n'hi ha, sí, però no és el mateix. Són les lletges, les carregades de berrugues, les encorbades, les dotades d'un nas ganxut i eixa rialla que gela la sang; eixes són les que, generació rere generació, poblen els nostres malsons. I una d'eixes bruixes, la bruixa Maruixa, és la que un bon dia, avorrida d'enverinar pomes, demana un trasllat de conte (del fred bosc de la Blancaneus a la dolça caseta de xocolate on estan presoners Hänsel i Gretel) i dóna lloc a la divertida peripècia que el veterà escriptor d'Algemesí Enric Lluch i l'il·lustrador Óscar T. Pérez ens presenten en este àlbum il·lustrat.

Hi ha una cosa que caracteritza el prolífic treball de Lluch –que compta amb més d'un centenar de llibres i ha sigut premiat en nombroses ocasions– i és la seua manera d'afrontar les històries. «Sempre que puc tracte els temes amb humor perquè el considere indispensable en la vida diària», deia en una entrevista recent. No és la primera vegada que l'escriptor pren un personatge terrorífic de l'imaginari col·lectiu i el posa cap per avall amb intenció humorística (El vampir, narració arreplegada com La bruixa en «El Bagul dels Monstres, d'Edicions Bromera, també va ser premiada). La seua prosa és molt àgil, centrada en l'acció dels personatges, encara que no descuida els detalls descriptius puntuals. Esta manera de procedir és capital quan es treballa en un llibre il·lustrat i que molts escriptors obliden. Enric Lluch no. Ell deixa espai perquè l'il·lustrador puga aportar riquesa gràfica a la història i el resultat ho reflectix positivament.

Óscar T. Pérez és l'il·lustrador encarregat de donar forma a esta bruixa Maruixa de cabells escarotats, barret punxegut, abric fosc i mocador roig. Les seues composicions dinàmiques, una encertada i tènue gamma de colors, l'abolició creativa de les lleis de la perspectiva, l'absència de línia en unes formes de marcada contundència i un interessant joc de textures molt actual fan d'este llibre una obra destacada. Pérez és un jove il·lustrador de reminiscències clàssiques que va destacar en 2009 amb l'edició de dos dels seus llibres més personals, La gran orquesta de los animales (Thule) i Artistas insólitos (La Galera), tots dos amb Daniel Monedero. La seua obra, present a diversos països, s'ha desenvolupat sobretot en els camps de la publicitat i la premsa; ha treballat per a clients com ABC, Wall Street Journal o l'Instituto Cervantes, i per a editorials com Bromera, Anaya, Thule, La Galera, Vicens Vives, SM, Grenouille...

Només ens queda recomanar l'elecció d'un lloc còmode i assolellat en el qual seure a gaudir d'este divertit àlbum, mentre sona la veu de Lluís Gili xiuxiuejant a la nostra orella: «La bruixa Maruixa /  ha perdut el cap / i la gent li diu: / –Ja no podràs pensar / M'és igual... ». I conte contat, conte acabat.

 

Miguel Cruz Montalbán

La bruixa Maruixa

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación