Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'Quiquiricosas' Juan Clemente i Emilio Uberuaga il. Diálogo Infantil

Revista Lletres Valencianes

Quiquiricoses

Tinc una cosa «quiquiricosa»

Diálogo Infantil presenta nou llibre, un conjunt de poemes de Juan Clemente Gómez il·lustrats per Emilio Urberuaga. L'editorial, amb un catàleg modest però de gran qualitat, edita àlbums il·lustrats, alguns dels quals han estat guardonats amb prestigiosos premis. Quiquiricosas és un excel·lent llibre per treballar amb els infants: la cadència de les enginyoses poesies i les divertides (fins i tot surrealistes) imatges, són la millor eina per trobar el gust a la lectura del gènere poètic.

La poesia, amb la seua sonoritat i el joc amb les paraules, és un gènere literari molt adient a l'hora de treballar amb els infants. Les composicions de Juan Clemente Gómez en són una bona prova. Les seues «quiquiricosas» són un conjunt de poesies que, gràcies a les divertides rimes i a la proximitat al gènere de la cançó ?que tant agrada als xiquets i xiquetes? capten la nostra atenció de seguida. La poesia és joc i divertiment, i la proposta lúdica que tant l'escriptor com l'il·lustrador ens proposen a aquest volum, ens acosta a la tradició oral d'endevinalles, rimes i embarbussaments que tots guardem en la nostra memòria. Juan Ropavieja, Ana Manzana o DonGuirigay de la Guilandera són alguns dels personatges que omplen les pàgines d'aquest àlbum il·lustrat ?del qual també podem trobar una versió en valencià, Quiquiricoses? format per un total de nou poemes, número tretze d'una col·lecció que ja ha donat a l'editorial alguns dels més prestigiosos premis als llibres il·lustrats del panorama editorial, com ara el Premi al Llibre Millor Il·lustrat de la Generalitat valenciana o el Premi Llibreter a l'ÿlbum Il·lustrat del Gremi de Llibreters de Barcelona i Catalunya.

Les il·lustracions de Quiquiricosas són el complement perfecte a l'humor i la sensibilitat que destil·len els poemes de Juan Clemente. Emilio Urberuaga, creador de personatges gràfics memorables com ara Manolito Gafotas, Olivia o Hilda la oveja gigante, ens delecta amb unes imatges en algunes ocasions gairebé oníriques, que encisen menuts i grans i posen de manifest l'especial relació entre lletra i dibuix, especialment entre poesia, joc, rima, cadència i imatge. Una col·lecció com la de Diálogo Infantil seria de fet impensable sense imatge. Les il·lustracions ens permeten fins i tot fer una nova lectura del poema, ja que arriben a ser, no tan sols una simple recreació, sinó una nova lectura, un nou text gràfic que podem «llegir» amb els nostres xicotets lectors, per tal d'apropar-nos al llibre que ens ocupa d'una manera creativa i intel·ligent. Recomanem la lectura de les Quiquiricoses tant a menuts com a grans, un llibre que treballa amb l'humor, amb la idea del «món a l'inrevés» que tant agrada els infants (meravellós el darrer poema «Nana para el abuelo»), amb la subversió de les regles del món dels adults i que, amb les seues treballades rimes i cadències és especialment adequat per tal de treballar l'interés per la poesia, la memorització de petits poemes i la lectura en veu alta.

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero26secciones/infantil_juvenil.pdf

 

Quiquiricoses

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación