Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Recuperant un mite perdut

Lletres Valencianes - José Miguel Vilar-Bou

No mataràs

Encara que No mataràs, de l’escriptor Víctor Labrado (Sueca, 1956), se’ns presenta amb forma de novel·la, és en realitat un exhaustiu exercici de recuperació de la memòria, sense concessions a la ficció. Tampoc no estem davant d’un relat històric a l’ús, sinó més bé del rescat de l’oblit d’allò que anomenem intrahistòria: dels fets i les persones anònimes, que no figuren en els llibres, però que, igualment, són arrossegats pels esdeveniments, per allò que els toca viure, i n’esdevenen una part.

Amb el fil conductor de la peripècia de Pepe, el Carinyo, jugador de raspall de Rafelcofer que, després de la Guerra Civil (1936-1939), es va amagar a la muntanya per fer-se maqui, Labrado reuneix gran quantitat d’episodis terribles entorn del conflicte nacional. Una col·lecció esgarrifadora, i de vegades també curiosa, d’anècdotes i injustícies comeses per ambdós bàndols. Aquest vibrant treball li va valdre el Premi Enric Valor de Novel·la.

L’escriptor narra amb precisió, distància i ritme. La tasca de documentació, encomiable, reconstrueix un món ja perdut per a la memòria col·lectiva. Un món on la pilota valenciana era encara l’esport que alçava passions per davant del futbol.

La reflexió fonamental que suggereix No mataràs és que la història no solament està formada per allò que s’estudia a l’escola, sinó també per milers d’esdeveniments callats dels quals no queda més registre que la memòria dels veïns. Amb aquesta matèria, l’autor suecà reconstrueix amb cura exquisida la figura de Pepe, el Carinyo, fins donar-li la misteriosa dimensió de mite.

José Miguel Vilar-Bou

Revista Lletres Valencianes núm. 47 

No mataràs

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación