Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Sense el temps

Vicent Usó / Revista Lletres Valencianes núm. 48

El temps és mentida

Joanjo Garcia es planteja un repte notable: fer literatura al marge del temps. I dissenya una trama fragmentària, una mena d’àlbum fotogràfic que retrata moments del passat i del present. Sempre estantissos. Però lligats els uns amb els altres. I, en conjunt, plens de sentit.

 

És possible escriure al marge del temps? Els manuals afirmen que no: els personatges es mouen en el temps, l’acció va avant i enrere, la trama s’organitza en blocs temporals. Tot és temps. Què pretén, doncs, Joanjo Garcia? Un repte majúscul, sens dubte, que delata l’ambició literària d’aquest jove escriptor que a penes frega la trentena. I que cal saludar amb satisfacció.

La primera part se centra en el narrador: un funcionari gris, sense ambicions. Coneixem alguns moments de la seua biografia, apunts breus, sempre estantissos: algunes relacions amoroses, un accident que el deixa impedit i sobretot la seua pretensió d’escriure una novel·la que el redimisca de la vida plana que du. A més, accedim a fragments de l’obra que escriu, i que evoca la infantesa, i també a certs comentaris crítics sobre el text. És la part menys amable. Per la fragmentació extrema. Pels vaivens. Perquè costa, de vegades, enllaçar noms i fets. És, també, la part més difícil de bastir. Però allà hi ha els fonaments de tot. I la prosa eficaç de Joanjo Garcia ens ajuda a surar.

La segona part s’ocupa dels llocs, i la decisió ja és una declaració de principis: dels llocs, no del temps. Cada espai serveix de marc a uns fets, de nou atrapats en instantànies: dos accidents, un de més antic –el d’un camió que traslladava presoners de la Guerra Civil– i un de més modern –el de la moto de Roman, el Jove, que el deixa impedit–; una desaparició tenyida de sospites d’assassinat; un cas de violència de gènere... Però més que els fets, importen els temes: la repressió, les relacions amoroses, el masclisme, la descoberta del món pels adolescents... I, per damunt de tots, el silenci. I és curiós, perquè, en un poble on el moviment més ínfim és matèria de xafardeig, els fets més greus són coberts ràpidament per palades de silenci. Però, així i tot, acabaran removent els estómacs i les consciències; i aflorant, d’una manera o altra.

La tercera part s’ocupa dels difunts. De les biografies dels morts. I, la darrera de totes, la del mateix narrador, una mena de mort en vida. Són fets, doncs, congelats en un temps que ja no corre. I és mitjançant aquesta mena de necrològiques que acabem de descobrir les peces que ens faltaven per a completar el trencaclosques. I que coneixem el desenllaç i l’itinerari complet de les rutes que hi conflueixen.

No, la literatura no pot prescindir del temps. Però l’autor ordeix estratègies que el minimitzen, que fan la sensació que no córrega. Per aconseguir-ho, se serveix de fragments breus, sense a penes evolució temporal interna. Llegim i ens fa la sensació que estem contemplant un àlbum de fotografies: escenes congelades, sense temps. Llocs, persones, però no temps. En conjunt, es tracta d’un exercici de risc, que Garcia resol de manera notable. I que reclama un lector exigent, que hi participe. Que lligue caps i que formule hipòtesis. El lector a què haurien d’aspirar tots els escriptors que creuen en la literatura.

Vicent Usó

Revista Lletres Valencianes núm. 48

El temps és mentida

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación