Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Sense por s’arriba a tots els llocs

Revista Lletres Valencianes núm. 27

Peret de poca por

 "Peret de poca por" Jordi Raül Verdú. Il·lustracions de Fran Parreño. Editorial Marfil 2009

Peret és un xiquet que procedix d’una família pobra, son pare és un bracer, són tres germans i en sa casa el menjar és escàs. Com és un xiquet poc poregós decidix passar la nit en una casa encantada i sortejar tots els perills si això suposa menjar en condicions.

Peret de poca por és el primer volum de la col·lecció «Rondalles de Cresol» en què s’arrepleguen contes populars pertanyents a la tradició oral. Una iniciativa molt interessant no sols perquè d’esta manera es recopila i preserva una tradició oral, sinó també perquè les històries que així es recuperen ens mostren la forma de vida d’altres temps, les tradicions i el vocabulari d’ús en l’època.

El relat ens mostra com un xiquet que no coneix la por supera en una nit tot tipus d’horrors. Sense el permís de sa mare demana a l’alcalde de la població en què viu la clau d’una casa abandonada, de la qual ningú que hi haja passat la nit ha eixit amb vida. A Peret, que no tem res, ni els fantasmes, ni les calaveres, ni els crits l’espanten, la nit se li passa volant i saciada tota la seua fam amb l’enorme quantitat de menjar que troba en el rebost, aconseguix dormir unes hores. La recompensa serà gran perquè tota la seua família podrà traslladar-se a la casa i son pare, que és jornaler, podrà treballar la seua pròpia terra.

Als xiquets de hui en dia els resultarà sorprenent que al nostre país es visquera amb tantes carències i que la fam puga ser el motor perquè un xiquet s’atrevisca a passar la nit en una casa encantada. Ha de ser impensable per a algú que té tant de tot: menjar, dolços, joguets, roba... que hi haguera xiquets en un altre temps que ni tan sols podien menjar com cal. La història d’esta rondalla és prou curiosa, ens instruïx sobre els costums i el mode de fer d’un altre temps, i ens mostra com llevar la por dels xiquets. A través de l’humor i la figura de Peret veiem com fantasmes, calaveres i diablets no tenen cap rellevància si no els prenem en compte.Amb este graciós relat els xiquets descobrixen que amb valentia es poden obrir moltes portes en la vida.

Peret de poca por és un relat molt educatiu i didàctic que ensenya als més xicotets, ajudant-los a enriquir el seu vocabulari amb noves paraules. Les il·lustracions són també molt encertades, els xicotets lectors podran imaginar amb certesa com vivia i vestia la gent en un altre temps. És a més un complement molt agut el recurs del Museu de l’antigor per a conéixer més detalls de l’època en què està ambientada la rondalla.

Lourdes Rubio Vergés

Lletres Valencianes, nº 27

 

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/infantil_juvenil.pdf

 

Peret de poca por

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación