Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

'Ser valencians', les dificultats

Revista Lletres Valencianes núm. 49 / Núria Sendra

Ser valencians

O la Dificultat de ser valencians, una dificultat que Ricard Pérez Casado havia pensat a destacar en el títol del seu llibre, Ser valencians; imagine que una Dificultat amb majúscules.

Una dificultat que en realitat en són moltes, començant per la geogràfica: un país allargassat, ple de valls i muntanyes perpendiculars a la costa. I la voluntat de no superar les barreres naturals: vies de tren que desapareixen, la constatació que «és més ràpid, i quin absurd!, anar d’Alacant a Madrid que no d’Alacant a València, amb molta menys distància». Diu «és també producte de la conformació del centralisme espanyolista i de la voluntat subalterna de les administracions provincials valencianes».

Així mateix la dificultat de convèncer. Convèncer els mateixos ciutadans de València que la ciutat ha d’exercir com a capital. Als ulls de les distintes concepcions dels país es coincideix a assenyalar que «la ciutat de València representa tant el centralisme dins el territori valencià com la condició de ser seu de totes les maldats universals que afecten els bons pobletans». Una ciutat centralista que no sabia que ho era. Una idea que ens afebleix la identitat.

A més, hi dedica un espai a reflexionar sobre la coneguda frase de Joan Fuster: «el país serà d’esquerres o no serà». Una boutade fusteriana, diu, no tan desencaminada. Hi ha lloc per a la ironia i torna a assenyalar els qui n’hi han tingut responsabilitat. Hi diu tant i s’endevina que té tant més a dir!

En aquest llibre, hi ha lloc, també, per al reconeixement. «L’herència del període brillant es pot sintetitzar en dos elements. L’escolarització de la majoria dels xiquets i xiquetes en un coneixement bàsic del valencià, retallat i reduït als darrers anys de règim popular» amb una discussió inconclusa: «el valencià, mèrit o requisit?». I el segon element: la qualitat i l’altura de les produccions literàries i les dels investigadors en la nostra llengua, que no només no són posades en dubte sinó que tenen reconeixement en l’àmbit internacional i li’l devem a la intransigència benèvola de Joan Fuster.

Finalment, té paraules d’esperança, una mica d’optimisme que fareu bé d’anar a buscar en el llibre.

És un llibre breu i de fàcil lectura, que no decep qui s’hi acosta esperant una opinió sincera d’un home que ha estat protagonista de la configuració d’aquesta personalitat valenciana. L’exalcalde de València que ha deixat més empremta en la ciutat en el darrer segle es mulla i no és autocomplaent. Ha trobat pedres al camí, posades per les que havien de ser les pròpies files, i n’explica, fins i tot, anècdotes. Les pedres han esdevingut marges i els marges, murs infranquejables per a tots els valencians durant dècades.

Ricard Pérez Casado té molt a dir i en parla clar. La que signa aquest article esperaria que arreu d’aquest país, que no intenta ser, estigueren parlant del que diu; als bars, en les tertúlies radiofòniques, en els diaris i en les xarxes socials. Els uns escandalitzats, altres donant explicacions o demanant disculpes. Res. Tant de bo les properes Falles li dediquen un ninot, almenys un signe de vida que ens importa ser valencians i volem que ens deixen ser-ho.

Núria Sendra Marco 

Revista Lletres Valencianes núm. 49 

Ser valencians

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación