Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Noticias

Serra de Mariola / L’Alcoià, El Comtat, La Vall d’Albaida

| 04-02-2020

 
 
EL PAISATGE:
 
Situada entre les comarques de l’Alcoià, el Comtat i la Vall d’Albaida, la Serra de Mariola és una de les serralades valencianes de major importància paisatgística, mediambiental i cultural.

Amb una superfície de quasi 17.000 hectàrees inclou els termes d’Alcoi, Cocentaina, Muro, Agres, Alfafara, Bocairent i Banyeres de Mariola. Els cims més importants són el Montcabrer (1.389 metres), el pic d’Aitana i el Puig Campana, seguits per l’Alberri, Morro del Comptador, l’Eixar l’Alt de Sant Jaume, Capoll de l’Aguila i el Morro del Porc, entre altres.

La serra compta amb una gran diversitat florística amb més 1.200 espècies catalogades, moltes d’elles de gran rellevància medicinal, com la sàlvia de Mariola, el romaní, el timó o el pericó, que amb altres plantes aromàtiques s’utilitzen en l’elaboració de l’herbero o un licor d’herbes. A la Serra de Mariola també trobem arbres com la carrasca, el fleix, l’auró i el galer. La microreserva de la teixera d’Agres està considerada com el bosc de teixos més meridional d’Europa.

 

EL LLIBRE:

La cançó de Mariola és el primer poemari que publicà Joan Valls en valencià. Fins eixe moment, el poeta només havia publicat en castellà, però després de la Guerra Civil, després d’haver sigut empresonat per la seua filiació republicana i d’un llarg període de reflexió, decideix publicar en valencià, llengua que no abandonaria mai més en la seua producció literària. La cançó de Mariola no sols és un poemari de reivindicació del paisatge de la serra alcoiana, sinó una reivindicació de la llengua dels valencians, pràcticament invisible en els cercles literaris d’aleshores. El llibre el composen una sèrie de poemes d’intens lirisme, molt musicals, on el paisatge i les sensacions esdevenen com una metàfora. La serra de Mariola com a principi i com a fi, com la solitud i la joia de viure, com el cant d’un poble. El poemari va ser publicat per l’autor l’any 1947 en la impremta Hispania d’Alcoi. El 1981 va ser inclòs en Obra poètica, publicada per l’antic Institut d’Estudis Alacantins, que arreplegava la producció de Joan Valls fins 1975. L’any 2007, l’editorial Denes va reeditar La cançó de Mariola amb motiu del seixanta aniversari de la seua primera edició. Un any després, la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes publicà digitalment el poemari en una edició canònica a càrrec de Manel Rodríguez Castelló.

Llegir més: https://bit.ly/2txKxQv

 

 

 

 

 

 

 

   

 

 

 

 

 

 

 

 

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación