Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Setanta anys de 'Rondalles valencianes'

Nosaltres La Veu/ Joan Borja | 02-06-2020

Enguany fa setanta anys de la publicació del primer volum de Rondalles valencianes d’Enric Valor. En efecte: l’any 1950 començava l’aventura editorial d’un dels projectes literaris més importants de les lletres valencianes contemporànies, amb la impressió del número 3 de la col·lecció «L’Espiga» de l’Editorial Torre. Es tractava d’un opuscle breu, de poc més d’una seixantena de pàgines, amb la literaturització de quatre rondalles: «Joan-Ratot», «Home roig, gos pelut i pedra redona», «Les velletes de la Penya Roja» i «La rabosa i el corb». Difícilment podia imaginar ningú, en aquell moment, que la publicació d’aquest llibret, amb una discreta tirada de dos-cents exemplars, significaria una veritable fita històrica: un punt d’inflexió per a la trajectòria literària de l’autor; i també per al conjunt de les lletres valencianes contemporànies.


Quan parlem de les Rondalles valencianes, ens estem referint a un monument literari únic, icònic, de culte. I és el cas que, a aquell primer volumet publicat l’any 1950, seguiria un segon volumet, també d’una seixantena de pàgines, l’any següent, amb tres noves rondalles. I encara un tercer volum, l’any 1958, amb quatre rondalles més. En total, per tant, l’aventura editorial d’Enric Valor en l’Editorial Torre durant la dècada dels cinquanta se saldava amb la publicació d’un total d’onze de les trenta-sis narracions que, al final, integren el corpus rondallístic valorià. Després, com se sap, les vint-i-cinc rondalles restants van anar apareixent, successivament, en els volums Meravelles i picardies. Rondalles valencianes I (L’Estel, 1964, set rondalles més), Meravelles i picardies. Rondalles valencianes II (L’Estel, 1970, quatre rondalles noves), Obra literària completa I (Gorg, 1975, vuit rondalles noves) i Obra literària completa I (Gorg, 1976, sis rondalles noves).

Tanmateix, tot va començar en aquell primer volum publicat en l’Editorial Torre, de Xavier Casp i Miquel Adlert, el 1950. El mateix Enric Valor en recordava la importància en les Converses amb un senyor escriptor, de Rosa Serrano (1995): «Jo n’estic molt agraït, perquè a partir d’aquí vaig començar a posar en pràctica la meua innata vocació: escriure prosa seriosament. Aquelles notícies crítiques sobre la importància i el valor de la literatura oral i tradicional dels pobles, em va convèncer i il·lusionar per a literaturitzar un volumet de rondalles recorrent a les que ja havia sentit contar d’infant. Llavors, per iniciativa i consells de Sanchis [Guarner] i, davant la conformitat de Casp i Adlert, vaig provar a redactar tres volumets de rondalles d’unes 60 pàgines cadascun, que l’editorial Torre va tenir la gentilesa de publicar-me a partir de 1950».

Llegir més: https://www.nosaltreslaveu.com/noticia/32147/setanta-anys-rondalles-valencianes

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación