Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Simfonia en tapes dures

Lletres Valencianes - Paula Pérez de Lanuza

Això era un Alfabet

Quants elefants caben dins d’un sobre? Quant de temps trigarà la moneda a arribar al fons del forat? Quants metres de distància separen l’Edmund de l’espai?

Això era un alfabet és un llibre ple de preguntes i algunes respostes, que avança xino-xano mentre ens presenta les lletres de l’alfabet amb una història pensada expressament per a cadascuna. Algunes (com la lletra M) vénen plenes de coneixements científics, però totes, absolutament totes, estan adobades amb una bona dosi de fantasia.

Amb una posada en escena impecable i el seu habitual sentit de l’humor, amb portadelles delicioses que introdueixen cada història de manera senzilla i immillorable, Jeffers s’ha proposat presentar-nos un grapat de personatges d’aquells que només poden eixir del seu univers particular: llenyaters que llegeixen compulsivament, carlotes una miqueta despistades però amb curiositat infinita, violinistes vencedors que preparen la seua revenja sota les escales de casa, forats infinits a prova de granotes... Hi trobareu veïns que s’odien a mort fins a límits insospitats i equips inseparables que resolen tots els misteris sense perdre l’alé. Fins i tot trobareu històries de superació de personatges que s’esforcen per véncer les pròpies fòbies –per a alegria dels seus companys– encara que els coste tota la vida.

Les obres de Jeffers són una simfonia de colors i recursos gràfics que, lluny de desentonar entre ells, enriqueixen encara més el ritme de lectura. El format del llibre (24 x 32 cm) i les tapes dures que en guarden les històries posen la guinda, des del meu punt de vista, que li han fet meréixer el guardó al Llibre millor editat 2015 que atorga la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport a través de la Direcció General del Llibre. Premis que enguany estan plens d’il·lustració, per cert, i des d’ací ho celebrem.

Però no voldria acabar sense fer esment especial a la tasca de traducció del text original, que no deu haver sigut fàcil: emparellar cada lletra amb el contingut de la seua història en una llengua diferent podria acabar amb la paciència de qualsevol. Tanmateix, Nàdia Revenga ha aconseguit pegar la volta a aquelles combinacions que aquesta lectora endevina més difícils i és per això que ens llevem el barret sense dubtar-ho.

Com deia al principi, vet ací un llibre farcit de preguntes i algunes respostes (aquestes les haureu d’esbrinar vosaltres). Però... després de llegir-lo i rellegir-lo, em vénen preguntes noves al cap: quants micos caben en aquest llibre? Quantes vegades apareix la tassa més resilient i adorable de la història? A quants altres llibres fa referència?

I permeteu-me, per acabar, fer-vos una confessió: els meus personatges preferits són la tassa i el cogombre. Quins són els vostres?

Paula Pérez i de Lanuza

Revista Lletres Valencianes núm. 49

Això era un Alfabet

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación