Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Sinsonte

Revista Lletres Valencines núm. 28

Sinsonte

Sinsonte. Víctor Escandell. Versos y Trazos Editorial. València, 2010.

Sinsonte és una novel·la inusual, exclusivament gràfica. El seu protagonista, el de les quatre-centes veus, representa a un temps el jo i l'altre. En la seua lluita personal contra les vicissituds del seu amarg caminar, aquest personatge d'ombres dibuixa a colp de símbol l'etern esdevenir de l'ésser humà.

Sinsonte és el llibre d'una vida, la del protagonista del mateix nom, ja que ens presenta la seua trajectòria existencial des d'abans fins i tot de la seua concepció fins a més enllà de la seua mort; però també és el llibre de la teua vida, o de la meua, o de la de qualsevol dels nostres ancestres o descendents, perquè aquest relat visual conformat de símbols és, al seu torn i per la seua mateixa naturalesa, el reflex nítid del sempitern procés que porta a l'ésser humà, home o dona, de la innocència pueril a la maduresa lúcida. No en va ha seleccionat l'autor de l'obra l'apel·latiu del protagonista. Sinsonte és un personatge particular que comparteix nom amb l'au tropical que els descendents dels asteques cridaven centzuntli, que ve a significar «que té quatre-centes veus». Aquest estrany ocell, diuen, és capaç de cantar amb la veu de qualsevol altre i imitar qualsevol so. Una veu, doncs, que és totes les veus. El particular es torna universal a cavall del poder que el símbol té en la nostra cultura. David Escandell ha bussejat en la mitologia grecollatina, la religió judeocristiana, la filosofia i la literatura occidentals, per a narrar una història per mitjà d'estilitzades i poderoses imatges en blanc i negre que requereixen, en ocasions, un cert esforç d'interpretació.

Podem reconèixer quatre parts en el llibre que es corresponen amb les quatre etapes de la vida del personatge, emmarcades per una sort de pròleg i epíleg en els quals l'ànima, la psique en forma de papallona com resa la mitologia grega, es converteix en el focus permanent d'atenció visual. Des del començament podem apreciar que la història no va a transcórrer per senders afables: la parella humana crea a Déu a imatge i semblança seua per a lluitar contra el Caos, l'inexplicable. A partir d'ací, les deïtats grecollatines es creuen amb els personatges bíblics, els protagonistes de contes infantils amb fort calat simbòlic, les teories de Darwin i Freud, l'obra de Dante o Plató, i un llarg etcètera en el qual incloem les aportacions del propi autor. Unes vegades la iconografia triada està tan arrelada en la nostra cultura que no ofereix obstacle algun per a la comprensió de la història, però en altres ocasions, les notes al peu es converteixen en una ajuda inestimable.

Gràficament, crida vigorosament l'atenció l'aposta d'Escandell. El blanc del paper, que ho domina tot, fa les vegades d'objectiu d'una càmera de cinema, fix, impàvid, davant el qual va transcorrent l'acció. Els personatges entren i ixen de plànol, segmentats, surant en aqueixa llum impenetrable que constitueix el fons de cada il·lustració, convidant al lector a passar la pàgina. En molts aspectes, sobretot pel dinamisme i sentit de continuïtat entre les imatges, diríem que estem davant un còmic en el qual cada pàgina constitueix una vinyeta incommensurable. En definitiva, un jeroglífic visual que mereix una lectura reposada i unes gotetes de reflexió.

Miguel Cruz Montalbán

Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/narrativa.pdf


 

Sinsonte

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación