Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Som víctimes de les passions?

Revista Lletres Valencianes núm. 27

L'EXERCICI SEGONS MARC AURELI

"L'exercici segons Marc Aureli" Maite Larrauri i Max. Tàndem Edicions

L’exercici segons Marc Aureli és un nou titol de la col·lecció «Filosofia per a profans» publicada per Tàndem Edicions. Uns llibres originals, tant pel contingut com per la forma, que aborden temes filosòfics.

Aquest llibre se suma a altres títols ja publicats en aquesta mateixa col·lecció dedicada a la filosofia com El desig segons Gilles Deleuze, La sexualitat segons Michel Foucault, La guerra segons Simone Weil o La felicitat segons Spinoza. Tots ells són obra de la doctora en filosofia Maite Larrauri i la part gràfica correspon a l’il·lustrador català Francesc Capdevila més conegut amb el nom de Max.

En cadascun dels llibres Larrauri intenta acostar la història del pensament a partir d’una idea bàsica d’un filòsof i estan dirigits a un ampli públic que no necessàriament han de ser experts en filosofia. Per això l’autora ha buscat un llenguatge senzill per a poder explicarnos qüestions reals com els desitjos, la sexualitat, la llibertat, l’amor, la felicitat, el poder, la violència...

Una de les característiques més destacables d’aquesta col·lecció és la simbiosi perfecta que s’estableix entre text i imatge. Els dibuixos constitueixen una part essencial, Max reintepreta gràficament les idees plasmades en els textos mitjançant narracions gràfiques que completen i en alguns casos van més enllà de les idees plantejades al llibre. En aquesta ocasió el llibre està dedicat a l’exercici segons Marc Aureli. Marc Aureli Antonino Augusto (conegut pels seus contemporanis com «El Savi») va ser emperador de l’Imperi romà des de l’any 161 fins a la seua mort en l’any 180. A més d’Emperador és considerat com una de les figures més representatives de la filosofia estoica. La seua gran obra, un quadern de notes per a la seua guia i millora personal, és Meditacions, que va ser escrita originàriament en grec.

Aquest governant-filòsof pensava que es pot arribar a la llibertat i la tranquil·litat tan sols sent aliè a les comoditats materials, la fortuna externa, i dedicant-se a una vida guiada pels principis de la raó i la virtut. El bé i la virtut consisteixen a viure d’acord amb la raó, evitant les passions ja que aquestes no són sinó desviacions de la nostra pròpia naturalesa racional. La passió és el contrari que la raó, és allò que succeeix i que no es pot controlar, per tant ha d’evitar-se. Per tant, el savi ideal és aquell que viu conforme a la raó, està lliure de passions i es considera ciutadà del món.

Després de la mort de Marc Aureli, l’estoïcisme entra en decadència. Encara que no obstant això, influirà en nombrosos corrents filosòfiques posteriors, des dels primers pares de l’Església fins a Descartes i Kant. Aquesta és una col·lecció que ens ajudarà a entendre que la filosofia no és una matèria tan complicada com pot semblar a primera vista i que ens farà reflexionar sobre temes universals que qualsevol persona, sense necessitat de ser filòsof, s’ha plantejat alguna vegada en la seua vida.

Marta Cabrera

Lletres Valencianes, nº 27

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/ensayo.pdf

 

L'EXERCICI SEGONS MARC AURELI

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación