Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Talaia del silenci

Revista Lletres Valencianes núm. 27

Antoni Defez i Martín (València, 1958), doctor en filosofia, és també autor dels poemaris Pas insomne, La fam del guepard, L’arc de la mirada i Els haikús de Ciutat Vella pels quals ha estat guardonat.També ha publicat diversos assaigs –com Música i sentit. El cas Wittgenstein– i, actualment, és professor a la Universitat de Girona.

Incert moviment és un poemari dividit en 8 parts formades per grups de 4 a 6 poemes cadascuna. Potser és aquesta irregularitat jazzística, sincopada i fragmentària de les parts la que avance la incertesa amb què s’eixampla el tractament temàtic del poemari: la vida sotmesa a la dalla de l’innascible compàs del temps.

«Respiració difícil», la primera secció, obre les primeres pistes de la convivència difícil amb el temps, materialitzat com una incomprensió entre allò que flueix –la música– i allò que verbalitza una letargia a l’aguait –la gata (que després serà òliba o mussol). També es tracta, aquesta primera embranzida, d’una confrontació vertical –el fum vs.la terra– que continua en «Silenci i calima», i que costa de travessar a causa de la seua densitat, la qual només amb la innocència d’imaginar o de recordar un llum encès pot ésser vençuda. Per això, tot endinsant-se en el text, en «Crit inútil» deriva cap a un atac palpable, com el fred que avança davant la indefensió del subjecte poètic que se sap plantant-li cara a «una inevitable i densa mort anònima» contra la qual tot és inútil, àdhuc les paraules, «l’espectacle de les síl·labes». Ni el llenguatge serà la taula que el salve del segur davallament. La vida seran dubtes, titubeigs que no estalvien de la inevitable fi. Com un parèntesi, «Vents com sabres», la tercera part, es demora en l’observació d’allò que ha estat producte del temps: pedres, òxids. Explora i espera com l’òliba, l’au de la saviesa, l’observadora atenta i vigilant de l’àgora. «Ment buida» s’enfronta a la negació del que som per tal de no esdevenir objecte de reflexió i defugir així responsabilitats amb u mateix. És el poema «Incert moviment» el que dóna la clau d’aquesta fugida cap al no-res: «És l’incert moviment / de no creure els arbres que veus, / de no sentir teu el teu dolor, el teu adéu, / de no viure entre aquestes abstraccions / dites tu i jo, i vosaltres».Però de res no aprofita escapar «com si fos possible guanyar el blau!». Aquesta constatació d’un fracàs sabut, aquesta desolació, enfila cap a la part «D’aigua estancada», on tot respira mort, un riu que expira, fang gris, silenci d’algues i «aquella muda inquietud». A «Vidre blanc», la sisena part, creixenles barreres, els cràters, els cingles que retornen les veus i ho ofeguen tot en el silenci, «retruny de celada geografia /.../callades extensions, / l’espai desert de la mirada». I els entrebancs condueixen a «Fum adormit», on segueix amb els refugis, els llacs estancats, la idea carmelitana del desert com indret allunyat i emboscat en el qual fondre’s amb la natura per tal de comprendre la magnitud de la creació. I aquesta desolació és la que avança la darrera part, «Entre rèptils i runes», on el subjecte poètic declara la voluntat eremita que vol aconseguir, i és llavors quan proclama el seu desig: «si fos possible abandonar / i encara ser ull atent, quiet». Es tracta d’assolir l’existència d’un mirador privilegiat, una terrassa des de la qual veure com passa la vida, tot sentint com es passa per ella, i allunyat alhora del seu tràfec.Atalaiant el silenci, «com l’animal nocturn /.../ clam,mussol i respiració lenta».

Pasqual Mas i Usó

Lletres Valencianes, nº 27

 http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/poesia.pdf

 

Incert moviment

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación