Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Tots volen la Pedra de llum

Revista Lletres Valencianes núm. 28

La maledicció del Graal càtar

La maledicció del Graal càtar, de Joan Pla Edicions del Bullent. Picanya, 2010

Lamaledicció del Graal càtar ha aconseguit el 29é Premi de narrativa juvenil Enric Valor, convocat per Edicions del Bullent i l’Ajuntament de Picanya. Amb rerefons històric (els temps dels càtars) i ritme àgil, l’última novel·la de Joan Pla (Artana, 1942), pren com a fil argumental el misteri creat al voltant d’una medalla sobre la que pesa una greu maledicció.

Joan Pla és un reconegut escriptor de ovel·la juvenil. La seua segona novel·la Mor un vida es trenca un amor, va aconseguir el Premi ciutat de Valencià en 1981. Des d’aleshores ha publicat més de trenta títols (Tots els noms d’Eva, L’illa del faraó, El crim del mas maleït, etcètera), i ha obtingut nombrosos premis literaris. Per al seu últim treball, també adreçat al públic juvenil, ha triat una temàtica històrica i s’ha endinsat en els temps de l’heretgia càtar (vesant del cristianisme caracteritzada per una concepció dualista, basada en l’existència de dos principis independents –el bé i el mal–, responsables de dues creacions) per construir una novel·la d’aventures i intriga.

Maria, la jove protagonista de la novel·la fuig de la casa materna on no se sent a gust al costat d’un germà drogoaddicte i violent. Decideix anar a Carcassona, a l’Occitània, on hi viu un amic que va conèixer en un intercanvi estudiantil. Abans d’anar-se’n, però, agafa al seu germà una medalla amb una impressionant maragda que, sense que ella ho sàpiga, serà el desencadenant de la intriga de la novel·la: una llarga i trepidant història per aconseguir el «graal càtar», sobre el qual pesa una greu maledicció que s’anirà complint a poc a poc.

La maledicció del Graal càtar és una novel·la adreçada, com hem dit, al públic juvenil, i presenta algunes de les característiques que més atrauen a aquest tipus de lectors: intriga i assassinats, misteri amb rerefons històric, relacions amoroses entre adolescents, problemes dins del nucli familiar..., en definitiva tota una sèrie de qüestions que solen encisar els adolescents i que fan del llibre una lectura interessant per a estudiants d’educació secundària, tan avesats a les novel·les que els facen anar descobrint, a poc a poc, les claus per entendre aquelles qüestions que deixe obertes l’intriga que ens proposa el llibre. El fet de tractar temes com ara el que tracta Pla al seu llibre, –l’heretgia càtar–, és a dir, aquells que presenten un rerefons històric, permet a més a més, aconseguir que els joves lectors s’interessen per altre tipus d’informació que puga estar relacionada amb tot allò que els servirà per entendre finalment el desenllaç del llibre. De fet, la proposta didàctica que Edicions del Bullent ofereix per a treballar la novel·la presenta tota una sèrie d’activitats que poden ser molt útils per entendre el rerefons històric amb què treballa Joan Pla a la novel·la, entre d’altres aspectes.

Sònia Martínez Icardo

Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/infantil_juvenil.pdf

 

La maledicció del Graal càtar

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación