Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Tots els llibres de lectoescriptura no són iguals

Revista Lletres Valencianes núm. 32

Llegim amb Quina

Col·lecció "Llegim amb Quina", de Joaquina Barba Plaza. Il·lustracions de Pere Devesa. Edicions del Bullent, Picanya, 2012

La nova col·lecció de lectoescriptura del Bullent és un regal per a grans i menuts: un seguit d'històries que conjuguen l'aprenentatge escolar amb la vida, les emocions amb l'esforç i la realitat amb la imaginació.

La col·lecció «Llegim amb Quina» està adreçada als tres cursos de segon cicle d'educació infantil. En són responsables Mario Viché, mestre d'Almenara; Quina Barba, autora dels textos, de l'escola de la Font d'en Carròs, i Empar Martell i Emi Falcó, autores de la didàctica, que treballen a Castelló. Es tracta de díhuit llibres de lectura progressius, que van des de la lletra majúscula fins a la lletra lligada, i que inclouen la presència d'un personatge que diu coses en anglés.

Cíclicament, cal anar renovant el material de lectoescriptura per tal d'adaptar-lo a les característiques de la societat. Això és el que va proposar l'editorial a aquest grup de mestres encapçalats per l'autora dels textos, Joaquina Barba. El resultat del projecte ha estat un seguit d'historietes àgils i contemporànies amb què els xiquets i les xiquetes van practicant les seues destreses de lectoescriptura alhora que aprenen a interpretar la societat en què vivim, per mitjà d'uns valors que reforcen la seua intel·ligència emocional.

Com és habitual en aquest tipus de llibres, cada volum parteix d'una situació quotidiana: la tria d'un nom per a la classe, el comportament en l'assemblea d'alumnes, la malaltia d'un xiquet, el naixement d'un germà, etc. Pel que fa als textos, cada títol conté la tendresa, la comprensió, l'humor i la disciplina necessàries per a educar xiquets dels primers cursos d'escola. Els protagonistes, que pertanyen a la «classe dels elefants», aprenen a conviure a mesura que se'ls van presentant les situacions quotidianes, i amb l'ajuda d'uns mestres i d'uns pares i mares que col·laboren, escolten, s'identifiquen amb els problemes dels xiquets i els ofereixen solucions consensuades.

L'escola, per als xiquets i les xiquetes protagonistes, és una finestra immensa al món: des de la seua petita classe de setze alumnes són capaços de viatjar a la Rússia dels pares de Boris; investigar els dinosaures; sorprendre's davant la història vital de Vera, que va vindre de la Xina; admirar Sara, que té dues famílies, i ajudar Mario, un xiquet malalt de les cames, a jugar a molts jocs que no requereixen córrer. Amb Quina i Guillem, els mestres, la classe dels elefants passarà una nit fora de casa, a la granja escola, resoldrà problemes de convivència, experimentarà la mort d'un ésser estimat, la mascota, i prepararà la festa de fi de curs. De tant en tant, també rebran els ànims o el toc d'atenció del titella Darling, que parla en anglés.

La col·lecció, que ve dins d'una capsa, és tota una festa per als menuts: els que encara no hagen començat a llegir tindran molta curiositat per saber què hi ha darrere les imatges quotidianes d'aquella classe, d'aquells animals, herois o disfresses. I, a mesura que vagen descodificant les lletres misterioses, aniran gaudint de les anècdotes dels personatges.

Felicitem no només els mestres que hi han treballat, sinó també l'il·lustrador, que ha sabut combinar la concreció de la realitat (el titella, els xiquets, la classe, els mestres...) amb una bona dosi de fantasia i color (els pòsters de la classe, les imatges que troben per Internet, les fantasies i els somnis dels xiquets...).

Maite Insa Gualde
Revista Lletres Valencianes núm. 32

http://dglab.cult.gva.es/Libro/li-revistalletres_v.htm

Llegim amb Quina

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación