Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Treballs pioners de la hidrogeologia valenciana

Lletres valencianes núm. 27

HIDROGRAFIA I GEOLOGIA VALENCIANA

 

"Hidrografia i geologia valenciana" leandro Calvo, edició a cura de Josep Maria Ferreriró. CEIC Alfons el Vell.

Josep Maria Ferreiró ha preparat una acurada edició de dos treballs pioners de la geologia valenciana elaborats pel pare Leandro Calvo, un professor de l’Escola Pia de Gandia que, a les acaballes del segle XIX, feu de les muntanyes i valls dels encontorns el seu gabinet de treball.

Les etapes inicials de l’estudi de la Geografia i les Ciències de la Terra al nostre país se sustenten, en molts casos, en l’obra de persones de formació autodidacta, que saberen suplir, amb grans dosis d’entusiasme i voluntarisme, les greus mancances materials i bibliogràfiques del seu temps. L’escolapi Leandro Calvo és un d’aquests pioners de la ciència, autor de diversos treballs de geologia particularment referits a les comarques centrals valencianes, els quals foren publicats a cavall entre els segles XIX i XX. Passats vora noranta anys de la seua mort, el CEIC Alfons el Vell, ha volgut retre homenatge a aquest fill adoptiu de Gandia, amb la publicació dels seus dos treballs més destacats: Un viaje por la montaña. Apuntes geológicos i Hidrografía subterránea.

La primera d’aquestes obres és un dietari epistolar publicat el 1884 al setmanari gandienc El Litoral. En ell descriu diversos paratges de les muntanyes del massís del Mondúver, la serra Grossa i el Benicadell i les valls dels rius Serpis, Albaida i la rambla Gallinera. Són un total de tretze excursions, fetes a peu o en cotxe (ahora geologizo a gran velocidad, saco vistas y perfiles desde la ventanilla del coche) –hi diu amb sorna l’autor–, a les quals repara tant en els trets del paisatge i el paisanatge local, com en els aspectes exclusivament geològics, caracteritzant formes i processos de les terres visitades.

L’altre treball, la Hidrografía subterránea publicada el 1908 a Gandia, hi ha estat inclosa com a facsímil. En aquest cas, el pare Leandro, conscient de l’interés suscitat al seu temps per la captació d’aigua subterrània i sabedor de l’escàs rigor científic que guiava les prospeccions i els sondejos, va abordar l’elaboració d’un tractat d’hidrogeologia, basat fonamentalment en les seues observacions de camp. La charla científica de gabinete la abomino –hi sentencia l’escolapi a la darrera línia del seu pròleg.

L’edició d’ambdues obres ha estat duta a terme per Josep Maria Ferrairó, que té en comú amb el rector escolapi l’ofici de professor, l’entusiasme per la recerca geològica i l’estima per les mateixes muntanyes. Ferreiró ha elaborat un pròleg biogràfic sobre el pare Leandro per tal d’emplaçar els treballs al context científic de l’època. Hi aporta les coordenades vitals d’un autor, que malgrat estar físicament allunyat dels centres investigadors de l’època, mantingué correspondència entre d’altres, amb el geòleg Cortázar o l’abate Breuil.A més, Ferrairó ha il·lustrat amb un centenar de fotografies la transcripció d’Un viaje por la montaña i ha confegit un prolix glossari comentat sobre els dos treballs, que s’acompanya d’altres cinquanta imatges.

El resultat no desmereix l’esforç de l’editor. La lectura del pròleg és interessant i ret un just homenatge a l’autor. La del Viaje por la montaña es fa amena i divertida, guanya amb el tractament gràfic. La Hidrografía subterránea, amb més de tres-centes pàgines, sembla en canvi reservada a voluntariosos especialistes. Potser una edició digital hauria estat més adient per a aquesta segona obra. A més d’alleugerir aquest magnífic volum, el document quedaria més fàcilment a l’abast i estudi dels experts.

Carles Sanchis Ibor

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/ensayo.pdf

 

HIDROGRAFIA I GEOLOGIA VALENCIANA

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación