Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Un ampli ventall de possibilitats

Revista Lletres Valencianes núm. 41

Un cor trencat

Perifèric Edicions ens ofereix un ampli ventall de possibilitats lectores per a aquest estiu o per al proper curs escolar, destinades principalment al públic adolescent. Aquestes obres es caracteritzen perquè abracen una temàtica molt variada, amb la qual cosa es dirigeixen a qualsevol tipus de lector: als que busquen best-sellers d’autors estrangers consagrats, als que prefereixen la literatura popular autòctona, a qui busca una història d’amor entre joves amb què sentir-se identificat i, com no, als adolescents que comencen a descobrir la dura realitat i necessiten llegir obres de temàtica social que denuncien tots els problemes mundials que cada dia ens presenten els mitjans de comunicació.

Comencem amb la novel·la de misteri L’altra jo, de l’escriptora escocesa Cathy MacPhail, la qual s’ha dut a la gran pantalla de la mà d’Isabel Coixet. Aquesta obra disposa de tots els elements per no deixar el lector indiferent i que fan que no puguem deixar de llegir-la. És una lectura terrorífica que enganxa, traduïda a la nostra llengua per Joan Carles Girbés.

«Era com si estiguera dins d’un somni, un malson. Corrent però sense arribar enlloc. Com si les portes abatibles es desplaçaren més i més lluny. Estava massa espantada per a girar-me, temorosa que aquelles passes m’atraparen» (pàg. 42).

Ara anem amb Un cor trencat, primera novel·la del jove escriptor valencià Marcos Morales. Aquesta obra ha estat Premi de Narrativa Juvenil Benvingut Oliver 2013. Aquesta joieta és molt més que una típica història d’amor ja que la intertextualitat assoleix un paper protagonista. Morales juga amb la música en valencià i també amb la literatura universal, cosa que enriqueix el lector.

«De sobte, en el reflex d’un disc veig la meua cara, els ulls foscos afonats de la son acumulada, de les nits escrivint, escrivint-me, escrivint-los i escrivint-la; i somric davant del meu reflex, com va somriure Tirant abans de declarar-se a Carmesina» (pàg. 70).

És el torn de Pel·lícula verge. Contes perversos del tan aclamat Jordi Sierra i Fabra. Aquest recull de contes (basats en experiències reals) ens planteja totes les aberracions a què són sotmesos xiquets, adolescents i joves arreu del món actualment. L’homofòbia, l’esclavitud, l’explotació infantil, la lapidació o l’ablació són alguns dels temes de denúncia que trobarem en aquesta obra, que deixarà una bona petjada de consciència social en tots aquells atrevits que la lligen.

«No totes les pedres troben un objectiu. Algunes fan mal, només això. Especialment quan la fi sembla propera i el cos s’insensibilitza. Doaa cau a terra, ja no es cobreix, ja no pot més. La sang que brolla per al dotzena de ferides baixa pel seu rostre» (pàg. 83).

L’última recomanació que us proposem és Això era una volta..., un recull del recol·lector de rondalles Jordi Raül, encapçalat per aquest títol tan suggeridor i tan proper al gènere que ens acosta.

 «Conte contat, conte acabat, i per la ximenera se n’ha eixit el gat» (pàg. 196).

Maite Monar van Vliet

 

Revista Lletres Valencianes 

Un cor trencat

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación