Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Un espill on tot(e)s hauríem de mirar-nos

Revista Lletres Valencianes núm. 51 / Mercè Climent

Jo sóc així i això no és un problema

El retrat d’una realitat complexa, viva, dinàmica, diversa, que ens allibera de prejudicis, estereotips i pors, alhora que ens convida a la reflexió, a la lluita i –per què no?– a trencar totes les etiquetes. Un llibre necessari, un espill on tot(e)s hauríem de mirar-nos.

Jo sóc així i això no és un problema és un llibre necessari, un espill on tot(e)s hauríem de mirar-nos; una crítica a una societat, de vegades injusta, que necessita classificar-ho absolutament tot i desestima el que no porta un paperet enganxat amb el seu nom. I dic a propòsit la paraula desestimar, amb el doble sentit de «no acceptar» i de «no tenir estima a algú o a alguna cosa». Sembla mentida, però en ple segle xxi el col·lectiu trans encara ha de lluitar perquè l’OMS i els manuals de psiquiatria traguen la lliure elecció de vida de la llista de malalties o trastorns mentals, com va succeir amb l’homosexualitat en el seu moment. Per no dir que les persones trans necessiten un certificat mèdic per a ser elles mateixes i la seua identitat depén d’un full de ruta escrita per uns altres.

Afortunadament aquest llibre està ple d’estima. En primer lloc, la que manifesta la seua autora, que ha bastit aquest llibre des del respecte, la igualtat i la llibertat. Arran d’un encàrrec, va voler conèixer a fons –i donar-nos a conèixer– la realitat que viuen les persones trans a través del seu testimoni directe o dels qui els acompanyen en la seua lluita –la de viure segons el seu sentir essencial: amb el seu sexe sentit–, els comprenen, els animen i, sobretot, els estimen: pares, iaios, amics, parella... En ocasions m’he sentit com si l’autora m’haguera convidat al seu despatx de grans finestrals amb vistes al centre de València i aroma de café i galetes per escoltar totes aquestes converses. No seria just dir entrevistes, perquè és evident que han sigut alguna cosa més que una reunió entre dues parts per parlar d’un tema en concret. Fani Grande ha sabut traslladar al paper –com de segur ho ha fet amb cada persona que ha entrevistat– empatia, afecte, emoció... Estima!

Encara que el llibre comença amb una mort –no escriuré suïcidi–, la d’un jove trans que no va poder suportar la transfòbia a què va estar sotmés, està ple d’esperança, de positivitat i de vida; de totes les vides que s’hi relaten, més o menys ficcionades, que lluiten per una existència digna, per una identitat, per no haver de lluitar per ser. Perquè, com escriu Fani Grande al principi del llibre, «Ser hauria de ser un dret. Ser hauria de ser un verb que no s’hauria de conjugar junt amb el verb conquerir en el cas de les persones trans, que han de conquerir cada dia el seu ser».

I és que les varetes màgiques no sempre tenen forma d’estrella de deu puntes –com la de la història de Mila–, de vegades són un conjunt de fulls impresos i apegats, que en llegir-ne el contingut ens transformen. No sé si per màgia o perquè, afortunadament, tenim consciència. Ja des del primer «relat» se’ns convida a la reflexió: la diversitat és una assignatura pendent que tenim com a societat. La lluita del col·lectiu trans hauria de ser la lluita de tots, perquè ser trans no és una cosa que els passa als altres, és una cosa que passa en la societat i aquesta societat necessita abraçar la diversitat com l’única eixida possible a la intolerància, que és la llavor de la transfòbia. Citant de nou l’autora: «La diferència és un guany per al conjunt, és una oportunitat d’impregnar-ho tot d’aire nou i de renovar-lo, d’ampliar els contorns. La diferència enriqueix l’homogeneïtat i el resultat són uns finestrals més grans per on entre més llum on tothom pot respirar sense ofegar-se».

Mercè Climent

Revista Lletres Valencianes núm. 51

Jo sóc així i això no és un problema

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación