Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Notícies

Un llibre en fa reviure un altre: 'Herbes per a guarir. Un receptari medieval valencià del segle XV'

| 16-11-2020

L’any 1969 Fernando Arroyo i Amparo Cabanes van comunicar al III Congrés Nacional d'Història de la Medicina, celebrat a València, l’existència d’un manuscrit medieval, escrit en lletra gòtica i tinta roja, en què es descrivien una sèrie de remeis d’origen natural contra distintes malalties. Aquella obra, classificada dins del conegut grup dels receptaris, es trobava dipositada a la Biblioteca de la Universitat de València, i era coneguda com el Receptari Anònim o el Receptari de València. Difícilment podria considerar-se, almenys sota un punt de vista físic i col·loquial, que tal obra fóra un llibre o, si volem, un llibre complet. Per entendre'ns: està mutilat, no presenta autor, ni títol, ni data d’escriptura, tot i que segurament podria establir-se que el seu enquadrament temporal fóra durant les dècades conclusives de l'Edat Mitjana.

Mercedes Gallent ha tret un veritable llibre ─Herbes per a guarir. Un receptari medieval valencià del segle XV─, en què es vessa íntegrament el contingut del vell receptari, i l’acompanya dels índexs de malalties de productes farmacèutics, no sols vegetals, sinò també animals i minerals.

Sobre aquelles deixalles, suficientment amples, Mercedes Gallent ha tret un veritable llibre ─Herbes per a guarir. Un receptari medieval valencià del segle XV─, en què es vessa íntegrament el contingut del vell receptari, i l’acompanya dels índexs de malalties de productes farmacèutics, no sols vegetals, sinò també animals i minerals. És precisament la relació de malalties la que constitueix l'espina dorsal del llibre, convenientment ordenat segons els sistemes fisiològics i necessitats, de vegades imperioses, del nostre organisme. Situacions com "a nedeyar e mundifficar totes màcules qui sien en la cara ne en la persona", o "a sanar tot mal de síncopin e cardíaca passió", amb moltes més d'altres se succeeixen amb descarat realisme patològic pàgina rere pàgina. Per tal d’assolir una idea sobre l'extensió dels capítols, cal reflectir que per un cas tipus, com seria "a curar e perfetament gourir mal de pedra" es mencionen exactament vint-i-tres productes.

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación