Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Un orgull personal i col·lectiu

Revista Lletres Valencianes

Antologia poètica de Vicent Andrés Estellés

Antologia poètica de Vicent Andrés Estellés. Edicions Bromera. Alzira, 2008.

L'editorial Bromera lliura al públic lector un testimoni interessant que pot servir de molt a l'estudiant de Secundària i també a l'universitari. Resultat del treball de Juli Capilla, la poesia d'Estellés ens visita de nou per confirmar el que fa temps que sabem: que el poeta de Burjassot, ell sol, representa la veu d'un temps i d'un país. I per molt anys.

«Esperem que aquesta antologia contribuirà a fer més entenedora i pròxima l'obra d'un dels poetes més importants de la història de la literatura a casa nostra». Així finalitza l'estudi introductori de Juli Capilla. Un estudi complet i exhaustiu que recorre de manera fidel les línies mestres de la poètica estellesiana, una font inesgotable de versos que, per bé que passen els anys, no ens hem d'acabar mai. Amb aquesta estem parlant d'una dotzena d'antologies que, de la mà d'autors diversos com ara Jaume Pérez Muntaner, Vicent Salvador, Gerard Vergés, Glòria Mas, Lluís Alpera, Àlvar Banyó, Daniel P.Grau, etc., ens han facilitat una selecció de l'obra poètica d'un clàssic de(l) poble: l'immens Vicent Andrés Estellés.

Considerat el millor poeta valencià del segle XX, Estellés va deixar un llegat enorme, aplegat en una quarantena llarga de llibres.Un llegat que, més enllà de la poesia, abasteix quasibé tots els gèneres de la literatura. La nostra llengua, mimada, allargassada en totes les seues possibilitats de registres i de varietats diverses, se salva del naufragi de la fosca postguerra gràcies, en bona part, a ell. La seua veu arriba a la gent del poble i ultrapassa les barreres dels clàssics, amb qui dialoga constantment, tractant de tu a tu Horaci,Virgili i Ovidi; els seus ulls –les seues ulleres– llegeixen amb interés els poetes castellans del 27 i, com no podia ser d'una altra manera, els poetes catalans del XX: Foix, Espriu, Ferrater… En fi, heus aquí una vegada més, la possibilitat d'enriquir-nos amb la veu que parla a cau d'orella, que assumeix al seu torn la del poble, que canta l'amor i l'erotisme des de la més autèntica i despullada gosadia.

Com totes les antologies, tal com solen matisar els antòlegs, no sempre hi són els que haurien de ser-hi i potser sobren alguns dels poemes que no s'ajusten als criteris establerts. Quins són aquests criteris? Doncs, en primer lloc, destriar una sèrie de textos de tot el gruix de l'obra estellesiana i, amb les paraules de Capilla mateix, «mirar d'abastar totes les maneres de dir del poeta». En segon lloc, sota quatre epígrafs que podem titllar de temàtics, ordenar aquesta tria i donar-hi un sentit: poesia civil, poesia de la quotidianitat, poesia existencial i poesia imaginativa. Tanmateix, malgrat l'esforç de rigorositat, els versos grimpen desenfadats d'un a altre epígraf, s'escapen i van i vénen d'un tema a altre. Poesia en estat pur al capdavall, ja ho sabíem.

Per acabar, cal insistir en la gran vàlua que mereix un treball introductori com el que tenim davant, en el sentit que ajuda a entendre una miqueta més el poeta més lloat, més fet a la nostra mesura. Perquè, al cap i a la fi, Estellés no ha de ser mai sobrer. Benvinguda siga, per tant, aquesta nova antologia on Juli Capilla repassa un a un els aspectes més notables que emmarquen Estellés en la nostra història recent.Així, sabem, per exemple, del món editorial, de les revistes i publicacions, dels premis literaris que hi hagué durant els anys de l'anomenada represa literària; també de la temàtica emprada per l'autor, la llengua i l'estil poètic, dels treballs que se n'han fet, etc. Dades biobibliogràfiques tanquen aquestes notes inicials. La resta, un plaer per als sentits.Com sempre.

Begonya Mezquita

http://dglab.cult.gva.es/articulos_lletres/lletres_24/24_poesia/antologia.pdf

Antologia poètica de Vicent Andrés Estellés

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación