Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Un àlbum il·lustrat per a aprendre a esperar

Revista Lletres Valencianes núm. 41

Si vols veure una balena

Si vols veure una balena Julie Fogliano / Erin E. Stead. Andana Editorial. València, 2014

Si vols veure una balena, en realitat, no és la història de cap balena. Aquest és un conte d’esperes i recompenses, de paciència i de desitjos complerts, dels somnis que tarden però, finalment, arriben. No debades, en obrir-lo ja ens adverteix que «si vols veure una balena necessitaràs una finestra. I un oceà. I temps per esperar. I temps per observar. I temps per preguntar-te si allò és una balena». Aquest és, per tant, un llibre per a passar-hi temps, per a endinsar-s’hi, per a gaudir-lo amb calma i per pensar què és el que volem, si veure una balena o una altra cosa distinta. Això sí, no podem perdre mai de vista allò que vertaderament anhelem, perquè llavors ho trobarem. 

Tot i que no és un àlbum de grans dimensions, la resta de propietats fan d’aquest un exemple idoni del que coneixem com a àlbum il·lustrat. Així doncs, les 32 pàgines que el componen –numeració habitual en aquest tipus de publicació– es caracteritzen pel domini absolut de la imatge sobre el text, tant en les il·lustracions a doble pàgina com en aquelles més simples però que s’estenen subtilment dels límits de la pàgina mitjançant un ús magistral del color. El text, breu, com requereix un bon àlbum, amb un llenguatge senzill i accessible però alhora d’una poètica deliciosa, es conjuga amb les il·lustracions fins al punt d’establir entre tots dos una simbiosi perfecta; tot allò que la narració suggereix la il·lustració no només ho tradueix en forma d’imatge sinó que, a més, obri nous horitzons narratius en el relat. 

Julie Fogliano i Erin Stead es van conéixer quan treballaven en una llibreria de Nova York. A més, a banda d’aquest àlbum, ja han col·laborat juntes en l’aclamat Y de pronto es primavera, publicat per Océano Travesía. Si aquest tàndem literari i artístic ja havia funcionat, ara no podia fallar. I així ha sigut. En aquesta ocasió, per a crear les il·lustracions, Stead va utilitzar tècniques de gravat en linòleum i llapis. El seu és un estil delicat i elegant, de colors suaus i amb un gust per la presència de fons blancs, trets que lliguen amb la senzillesa i el minimalisme dels textos de Fogliano. Així, l’encarregada d’encetar la història és una finestra, un símbol inequívoc de la necessitat d’estar atents a l’arribada del que volem; però aquesta primera és una finestra buida que en passar la pàgina esdevindrà en una nova ara amb vistes cap a l’oceà. El joc que s’estableix entre el text i la il·lustració comença, doncs, des del principi, en dialogar tots dos llenguatges en una sintonia ben equilibrada.

Si vols veure una balena és un àlbum narrat en segona persona, de manera que ens identifiquem amb el que s’explica; amb un xiquet i el seu gos com a protagonistes principals de la il·lustració, i on la història avança plantejant tot el que no hem de fer si volem aconseguir alguna cosa i deixant per al final el que sí. Tot un exercici d’intriga i emoció que, en definitiva, ens convida a obrir-lo i a deixar-nos seduir pel cant de la balena. 

Clara Berenguer

Revista Lletres Valencianes núm. 41
  

Si vols veure una balena

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación