Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Críticas

Un viatge llegit: 'Amèrica endins', de Lourdes Toledo

Nosaltres La Veu/ Josep Piera

Amèrica endins. Dietari (2014-2017)

Hi ha qui llegeix quan viatja, i hi ha qui viatja quan llegeix. També hi ha qui fa ambdues coses, és clar. Jo soc d'aquells als quals els agrada tant llegir quan viatja com viatjar quan llegeix. Darrerament, però, m'he convertit –i no sols pel confinament viral que compartim– en un de tants dels que es veu obligat a romandre a casa i a viatjar mentalment amb llibres com, per exemple, Amèrica endins (Bromera) de Lourdes Toledo. Un llibre, alhora de memòria i de viatge, que m'he recomanat després de rellegir un retrat que Martí Domínguez va dedicar a l'autora fa uns mesos a eldiario.es. Així me l'he viatjat mentalment, sense eixir de casa.

En el seu comentari, Martí Domínguez es refereix al llibre de Lourdes Toledo “com una crònica d'una peripècia vital i una descripció vívida i sincera, sense més pretensió que la de narrar el que s'hi veu i s'hi viu”. Tota una novetat, això de narrar el que l'autor veu i viu, si més no en el nostre panorama literari. Un treball literari valent que tracta d'una Amèrica atractiva pels paisatges “de pel·lícula” que presenta, però alhora inhòspita i poc estimulant en altres aspectes humans, civils i socials. Perquè Amèrica endins no és la ficció d'una aventura fantàstica, sinó l'epopeia vital de l'autora durant la seua estada com a mestra en una escola de Santa Fe, Nou Mèxic, del 2014 al 2017. No cal ficcionar res quan el que es té davant ja resulta una fantasia real. I la vida és això, quan l'escrivim, una ficció real creada pel record aparaulat. Hi ha qui en diu “no ficció” però el terme no defineix el que vol dir verament. Què és o no és ficció quan parlem de la vida?

Amèrica endins és també el dietari d'una escriptora (d'una dona, d'una mare i d'una mestra), com és un llibre de viatges poc convencional, ja que no convida el lector a visitar cap Amèrica “de cine”. Fent una crònica de la seua realitat quotidiana, una crònica directa i humana, Lourdes Toledo mostra el país on viu mentre l'escriu i l'ensenya com ella el veu, immens, complicat, contradictori, inabastable. Per això el testimoni que en fa resulta compartible pel lector que l'imagina mentre el llegeix i el viatja, sentint-lo atractiu i sorprenent com un film i un document: amb meravelles i brutors incloses.

Llegir més: https://www.nosaltreslaveu.com/noticia/32019/un-viatge-llegit-america-endins-lourdes-toledo

Amèrica endins. Dietari (2014-2017)

Opiniones Deja tu Opinión
No existen opiniones para este elemento.
Deja tu Opinión
Título
Valoración 0 1 2 3 4 5
  

Arriba OpiniónOpinión Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación