Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Una autobiografia poètica

Revista Lletres Valencianes

Mort i pam: antologia poètica

Mort i pam: antologia poètica. Carena Editors. València, 2004.

Aquesta antologia, confeccionada per la mà filial de Carmina Estellés Lorente, ve a ser, com ella pretén, una biografia narrada pel mateix poeta, tot seguint-ne el fil a través de la seua prolífica i memorable obra. És un recull intimista fet des del seu entorn familiar. La portada i el llibre estan excel·lentment il·lustrats per Rafael Armengol.

L'obra d'Estellés no es presta, com tampoc la de Pla, a confeccionar això que se'n diu una «antologia», és a dir, a extreure'n les pàgines més valuoses, més selectes i perdurables des del punt de mira, és clar, de l'antòleg. Potser el llibre que ha muntat Carmina Estellés Lorente té el valor no tant de guiar-se per un criteri estètic, sinó per l'amor filial i la llarga convivència familiar amb son pare, a qui de vegades, a la nit, quan ell tornava del diari, sentia escriure. La tria, doncs, que ha fet dels poemes, no sols obeeix a un determinat gust per la poesia, sinó que té la garantia d'un coneixement, dia a dia, del seu pare. Per això, ja en les primeres línies de la introducció, s'apressa a dir: «He acceptat l'encàrrec de fer aquesta antologia –i que em perdonen els estudiosos de l'obra del meu pare– amb la intenció de mostrar-lo com l'he conegut i el recorde».

Aquesta perspectiva sha concretat a l’hora de plantejar el recull com «una mena de biografia narrada per ell mateix», amb el propòsit de «trobar-hi l’home humil i senzill que s’amaga darrere els seus versos». I hi afegeix: «en els seixanta-vuit poemes que he triat pels seixanta-vuit anys que ell va viurehe tractat de recollir els grans amors del meu pare: la filla, la mare, el país, la terra i la petita pàtria».

Ara bé, també en aquest punt, com en el referent a la possibilitat duna antologia estellesiana, no és fàcil escapar a la unitat de l’obra, que és, tota ella, un bloc. Encara que, de vegades, puga parlar-se de certes irregularitats o facilitats en els poemes de Vicent Andrés Estellés, el fet és que tots els versos, en conjunt, shan de veure com un tot. Tots contribueixen a donar una visió del món –del seu mónmolt personal, d’una gran càrrega poètica. Igualment es pot dir, que des del punt de mira autobiogràfic, tots els poemes seus –fantasies a part– ho són. El poeta canta sempre la seua relació amb la vida, tal com ell la veu i la viu. Apressem-nos, però, a remarcar que es tracta d’una biografia poètica. Cal tenir, a més, en compte que Estellés no és un poeta intimista i individualista, tancat dins d’ell mateix, sinó obert a la vida, a l’època en què es va moure; res, doncs, dels garcilacismes, dels simbolismes o dels formalismes dels poetes del seu temps. Ell es conta i es canta en relació a la seua circumstància, biogràfica, social, històrica, política. En aquest sentit l’autobiografia és, alhora, una crònica.

Una dimensió –centrald’ella, és la dels modes de vida de la gent del poble, amb els seus objectes d’ús diari –avui ja, gairebé, pura arqueologia, les seues perspectives, urbanes o rurals, els seus mots… Estellés s’ho mira com una realitat que forma part de la seua experiència quotidiana, amb tendresa o melangia, amb ràbia o humor, sempre amb un sisé sentit que li permet parlar-ne duna manera autèntica, tocada per l’ala de la poesia com en aquests dos versos metafòricament paradoxals –realitat i bucolisme: «Plàcides prades / de les teulades…»

Josep Iborra

http://dglab.cult.gva.es/Libro/articulos_lletres/lletres_12/12_poesia/mort.pdf

 

Mort i pam: antologia poètica

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación