Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

‘Una barca al bosc’ Paola Mastrocola. Edicions 96

Revista Lletres Valencianes núm. 27

UNA BARCA AL BOSC

Una història d'iniciació

A mig camí entre la novel·la d'iniciació i la novel·la psicològica, Una barca al bosc narra la història d'un adolescent que abandona la seuailla natal, al sud d'Itàlia, i marxa a Torí per a prosperar. Aquesta ciutat,però, serà alhora el parany i l'alliberament per al protagonistad'aquesta novel·la inoblidable. Una barca al bosc és una històriad'iniciació. Aquesta novel·la de PaolaMastrocola (Torí, 1956), però, és tambéla història d'una indagació personal,la del protagonista situat en un ambienthostil i refractari a les seues aspiracions.Com la Mila de Solitud, de Víctor Català,el personatge principal de lanovel·la ha d'enfrontar-se als esculls queentrebanquen les seues il·lusions i aspiracionsd'autorealització professionali personal. Gaspare Torrente és unxiquet que abandona la seua illa natal,al sud d'Itàlia, i marxa a Torí, a la «Itàliacivilitzada», per a prosperar. (Hi ha,ací, un tema secundari no gens menyspreable,com és el de la dicotomiaeconòmica del país transalpí, amb totesles conseqüències socials que se'n deriven,que no són poques.)

Gaspare se'n va de l'illa, doncs, i s'emporta amb ell sa mare, que l'acompanyarà i li farà precisament d'això, de mare, com a l'illa, però que no el pot ajudar a fer realitat les seues ambicions personals. El contrast entre una mare in presentia i un pare absent –encara que no del tot– és també un motiu secundari a tindre en compte. Són aquests personatges que «acompanyen» el protagonista els que l'arrodoneixen, els que «donen cos» a Gaspare.Així com la mare i el pare, també la professora i la tia que viu amb sa mare i amb ell a Torí. Aquests, però, són personatges plans, no gens profunds des del punt de vista psicològic que, tot i «acompanyar-lo», l'exasperen encara més, pel que fa a les seues il·lusions. Tenim la professora de llatí, que descobreix en ell el seu potencial intel·lectual, però que l'abandona; sa mare, que en té cura, i el pare, que el manté econòmicament des de l'illa; i sa tia, que els acull, a ell i a sa mare, en un pis de la ciutat de Torí. Tots aquests personatges, però, no aconsegueixen de donar-li suport del tot, sobretot psicològicament, i Gaspare viurà una doble solitud, física i mental alhora.

L'estructura de la novel·la de Mastrocola és lineal, i el seu estil, clar. Com en La Història, la gran novel·la d'Elsa Morante, assistim a «la pel·lícula» del protagonista, tot i que a Una barca al bosc les circumstàncies i el desenllaç que deparen al protagonista no són, ni de bon tros, tan tràgics com en el clàssic de Morante, sobretot perquè a Gaspare li sorprendrà un element inesperat que capgira la seua trajectòria vital. Aquesta magnífica i entranyable novel·la de Paola Mastrocola ens presenta la història d'un xiquet que creix en un medi hostil i, paradoxalment, ple d'oportunitats també. Un ambient que se li brinda i li ofereix a un temps els millors premis i sensacions, però també els imponderables més inesperats. Una novel·la amb la qual el lector, d'una manera o altra, també aprén a créixer amb la literatura d'una scrittrice que paga la pena de ser llegida.

 _ Juli Capilla

Lletres Valencianes, nº 27

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/narrativa.pdf

 

UNA BARCA AL BOSC

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación