Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Una cuina abocada a la mar

Revista Lletres Valencianes núm. 51 / Víctor Cotlliure

La cuina del Cabanyal

El primer volum de la col·lecció «Tastaolletes», de l’editorial Drassana, s’estrena amb una poderosa descripció d’una de les cuines valencianes més singulars.

No és cap secret que el Cabanyal i tot el districte marítim de la ciutat de València –el Canyamelar, el Grau, Natzaret, la Malva-rosa– és un dels barris amb més personalitat de la capital del País Valencià. Naturalment, aquesta característica ve donada pel fet que, fins al segle xix, el barri actual va ser una població independent. D’una manera o altra, els cabanyalers han mantingut l’orgull de poble i s’han sabut històricament determinants: quan Jaume I va fundar la Vila nova maris Valentiae (Vila nova de la mar de València), en el segle xiii, i aquesta progressivament va anar dotant-se de muralles i baluards, molt prompte es va saber essencial per a la defensa i aprovisionament de la ciutat del Túria.

La relació amb la mar, bàsica en el sentit vital dels cabanyalers, s’ha mantingut tots aquests segles, però avui dia ningú, o pràcticament ningú, a la zona viu del peix, que ha estat el gran negoci local des de l’edat mitjana. Aquest sentiment de pèrdua és el que ha fet segregar la literatura i per això Marisa Villalba i Felip Bens han cregut oportú bastir un volum en què recuperaran receptes ancestrals de la seua cuina marítima. I ho han fet en una col·lecció, «Tastaolletes», que de seguida es va nodrir amb altres títols com ara La cuina de la Safor o La cuina de la Serra de Mariola (en versió bilingüe). Un exemple perfecte de l’actual moviment de recuperació de diferents aspectes de la tradició d’una de les gastronomies més excel·lents del món: la nostra, la valenciana.

La cuina del Cabanyal és també un recorregut per les vivències familiars i amicals dels seus autors. Com passa sovint en aquesta mena de llibres, la gastronomia es barreja amb la vida de manera inextricable. Cada plat, cada recepta, és una ocasió per a recordar càlides entaulades, aplecs inoblidables. O aquella nugà de rap (la denominació suquet és més moderna) que feien a El Rebirongo, ja traspassat, i que ara és ocasió per a la nostàlgia literària:

A l’hora de les postres solia aparèixer algun mariner amb un poal de peix viu que se n’entrava directe a la cuina per a vendre’l. El taulell del bar, de cap a cap, albergava personatges pintorescs i oferia els millors capellanets del món; es parlava a crits i es rendia culte a un entrepà de saladures amb tonyina en escabetx i anxoves casolanes. La febre nàutica reconvertí la taberna en restaurant i a hores d’ara és una pizzeria (sic!).

Emblemes mitològics d’un món desaparegut, per les pàgines d’aquest llibre van compareixent l’esgarraet (el «plat nacional del Cabanyal»), els aladrocs en vinagre (aquella part de la nostra gastronomia que ens agermana més amb l’altre gran poble ictiòfag del planeta, els japonesos), les mandonguilles d’abadejo, les sopes, els arrossos, els dolços… I és que, mentre hi ha cuina, hi ha esperança.

Víctor Cotlliure

Revista Lletres Valencianes 51

La cuina del Cabanyal

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación