Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Una flama que mai no s’encengué: ‘Espurna’, de Xavier Serra

La Veu dels Llibres/ Salvador Vendrell

Espurna

Amb Espurna, Xavier Serra s’estrena amb la novel·la testimoni, de no ficcióUna obra que conta la història d’un grup de joves que van viure la clandestinitat de la dictadura franquista i que, amb molt d’entusiasme, van militar en partits de l’esquerra més compromesa amb el nostre país. Volien participar en una revolució que consideraven cosa feta. Potser el leitmotiv d’aquesta història és el decomís d’una multicopista de l’Institut de Sueca, l’actual Joan Fuster. Una acció que permetrà als protagonistes organitzar un aparell de propaganda seriós que volia anar més enllà del grapat de pamflets que podien imprimir amb les vietnamites. “La idea sorgí en una acampada que els membres de la cèl·lula de Sueca van fer a la serra de Corbera. Feia un any que imprimien pamflets als pis dels pares de Linares, amb la vietnamita, i n’estaven tips. Imprimien els escrits de Germania Socialista que els portava Lledó i, també, de vegades, alguns pamflets que Linares copiava dels que produïen els grups d’activistes de Terrassa. Tot plegat era massa feina: necessitaven cinc o sis hores per a picar el clixé i imprimir mil pamflets a una cara. Moltes més hores si l’escrit era a dues cares i de sis o vuit fulls”.

La multicopista va imprimir pamflets, però també una mena de quaderns, de quinze o vint fulls, amb escrits revolucionaris de Trotski, de Rosa Luxemburg... Uns quaderns que portaven el segell de l’editorial L’espurna. “Havien volgut donar a l’editorial el nom del diari de Lenin, Iskra, l’espurna insignificant que encendria la flama de la revolució. Aquesta era en aquell moment la seua il·lusió: fer una editorial subversiva”.

Llegir més: https://www.laveudelsllibres.cat/noticia/43545/una-flama-que-mai-no-sencengue-espurna-de-xavier-serra

Espurna

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación