Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Una persecució trepidant

Revista Lletres Valencianes

Els embolics dels Hoover. Joaquín Biendicho. Edicions Bromera. Alzira, 2011

Ambla seua segona novel·la, Els embolics dels Hoover, Joaquim Biendicho ha aconseguit construir una narració que, amb un estil fresc i àgil, és capaç de portar de la mà el lector per diverses ciutats mediterrànies en una persecució detectivesca trepidant i amb grans dosis d’humor.

A vegades se’ns fa realment difícil de determinar quan estem davant d’una paròdia d’un gènere narratiu determinat, sobretot si la narració en qüestió fa servir els mateixos mecanismes del gènere que intenta parodiar amb tanta fidelitat. Això és ben bé el que ocorre amb aquesta novel·la de l’escriptor tarragoní Joaquim Biendicho. De fet, potser el principal element que ens fa intuir que estem davant d’una paròdia és l’humor constant que destil·la la novel·la. No obstant això, Els embolics dels Hoover conté, sense cap mena de dubte, tots els ingredients necessaris del gènere detectivesc. I és que, fet i fet, no hi ha cap raó perquè l’humor no puga formar part d’una novel·la de detectius. Només ens caldrà pensar en la magnífica L’home que fou dijous o en les històries del Pare Brown de G. K. Chesterton per a deixar constància que l’humor pot estar perfectament integrat en un trama detectivesca.

Els embolics dels Hoover narra la història de la fugida precipitada d’una de les dues filles adolescents d’un magnat americà, el senyor Hoover, amb un jove prestidigitador enmig d’un creuer de luxe per la mar Mediterrània. Aquest és el detonant que desfermarà una persecució trepidant per diverses ciutats emblemàtiques de l’arc mediterrani com ara Nàpols, Mònaco, Roma,Venècia o Marràqueix. En aquesta persecució, el senyor Hoover, junt amb un elenc singular de personatges entre els quals sobresurt el no menys peculiar guia turístic Andreu Farré, posarà tots els mitjans econòmics i els contactes al seu abast per tractar de recuperar la seua estimada filla. En aquest sentit, Joaquim Biendicho utilitza amb gran destresa els principals ressorts del gènere detectivesc i aconsegueix captar l’atenció del lector gràcies al ritme vertiginós, sense treva, que imposa des de la primera pàgina fins a la darrera, així com al manteniment de la tensió narrativa. I, tanmateix, el ritme i la tensió de la novel·la abans al·ludits no són els únics elements que contribueixen a mantenir en peu el relat. També és un factor no menys determinant l’elecció encertada dels personatges de la novel·la, que estan dotats de veu pròpia, de manera que alguns d’ells, cadascun des de la seua òptica particular, articulen alternadament la progressió del discurs. En cadascuna de les ciutats que conformen el trajecte de la persecució serà un personatge diferent el que pren la paraula, amb la qual cosa es genera una multiplicitat de perspectives que enriqueixen el relat i ens permeten de copsar diferents visions d’una mateixa realitat; en altres paraules, els personatges hi contribueixen a sostenir la fluïdesa de la narració ensems que a oferir diferents perspectives culturals i socials d’un mateix esdeveniment o d’una mateixa ciutat. No debades, al nostre entendre, un dels principals encerts d’Els embolics dels Hoover rau en la diversitat psicològica dels personatges que poblen el relat.

Salvador Ortells Miralles
Lletres Valencianes, nº 30

Els embolics dels Hoover

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación