Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Una personal grecitat

Revista Lletres Valencianes núm. 29

El viaje de Grecia

El viaje de Grecia. Jean Moréas. Próleg, traducció i notes de Javier Vela. Pre-textos Editorial. València, 2010.

Jean Moréas (pseudònim de Ioannis Papadiamantápulos), fou un conegut escriptor grec d’expressió francesa a cavall entre el XIX i el XX, que derivà des d’uns inicis simbolistes fins el classicisme i l’Escola Romànica. Amb aquesta obra, se’ns presenta una visió particularíssima, fragmentada, incompleta i admirable de la seua Grècia personal sota el format de l’aforisme, el relat i la poesia.

Nascut el 1856, morí el 1910. A l’entremig, va produir una obra que influí fortament en els seus contemporanis.Considerat com a pont entre Verlaine y Valéry. I no és per a menys, tot i resultar un autor de difícil classificació, fet que agraeixen els lectors i desconcerta els crítics. Els seus inicis, tot i ser grec de naixença, beuen de la poesia francesa i acaba instalant-s’hi a París, on publicarà les seues primeres obres. Resultà un dels autors determinants en l’aparició del simbolisme, tot oposant-se a l’estètica literària dels parnassians.

Des del simbolisme inicial, Moréas deriva vers una poètica fortament influïda pel desig de retrobar els models de la poesia d’arrelada tradició francesa, des d’on recalarà finalment en una sòlida obra de tints decadentistes i classicistes, que ha estat denominada l’Escola Romànica.D’Annunzio i Valéry en són deutors en diferents graus. El seu estil del moment ha estat qualificat d’arcaïtzant, pel seu traductor al castellà d’aquest El viaje de Grecia, Javier Vela, que també ens ofereix un brillant pròleg, aclaridor de l’escriptor en el seu context. Les Stances constitueixen la seua obra més destacada; obra dividida per l’autor en set llibres (publicats entre el 1899 i el 1920) en ells ens ofereix una literatura escèptica i pessimista respecte de la realitat, sense tints foscos i més aviat propens a l’anàlisi dels sentiments. La seua escriptura esdevé fluïda i sinuosa. Lluny de les estridències i dels xocs, presenta les cadències de qui sap suggerir més, molt més, del que expressa la paraula simplement escrita.

L’obra que hui publica Pre-Textos, amb la pulcritud i l’elegància característiques, constitueix un recull de materials literaris diversos, que en la seua mateixa varietat constitueixen el viatge personal, particular, representatiu de l’escriptor grec que entre els núvols del decandentisme, torna a la seua Grècia. És una Grècia en tensió amb l’Imperi Otomà, en un clima bèl·lic, que propicia els ànims exaltats i les actituds extremes dels grecs que es recuperen com a poble lliure. Unes actituds extremes que són líriques i èpiques ensems, com molt bé retrata Moréas. Trobem també les impressions en forma de relats, com també la prosa poètica i els aforismes, els relats somniadissos i la reinterpretació de llegendes tradicionals. El caràcter fragmentari, lluny de restar força al conjunt, encara li’n proporciona més. A diferència del seu contemporani Kavafis (1863-1933), ciutadà d’una Grècia exterior, difusa i volgudament antiga, refugiada en les boires bizantines o clàssiques,Moréas cenyeix la rovellada espasa del seu moment i s’implica emocionalment en el moment històric grec dels inicis del segle XX que pretèn la recuperació completa de la nació enfront dels turcs.

Alexandre Navarro

Lletres Valencianes, nº 29

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/poesia.pdf

 

El viaje de Grecia

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación