Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Uns records escolars necessàris per mirar endavant

Revista Lletres Valencianes núm. 40

Els quaderns escolars de Maria

Els Quaderns Escolars de Maria. L’escola de Benigànim i el seu patrimoni historicoeducatiu (1933-1936) Ana Mª Reig Ferrer i Rafael Espí Vidal. Edicions 96. Carcaixent, 2014

Qui més i qui menys, té els seus records d’infantesa i possiblement l’escola ocupa un lloc important. Sovint recordem els millors mestres que hem tingut i també aquells que ens han fet avorrir determinades matèries, o les anècdotes més significatives, amistats, silencis, pors i riures.

En aquesta ocasió, els autors ens ofereixen un tresor centrat en el seu poble, Benigànim, a la Vall d’Albaida, però que de ben segur ens obrirà ferides i alegries d’una època no tan allunyada per a algunes generacions.

A través de les seues pàgines, es descriu la història de l’ensenyament de tot un poble des dels seus inicis, allà pel segle xvii, fins a la Guerra Civil. Un final que té com a significat uns quaderns que han romàs vuitanta anys al calaix de l’armari de casa de Maria, segons indiquen els mateixos autors. 

El llibre està estructurat en tres parts, amb un interessant pròleg de la professora M. Carmen Agulló, especialista en la matèria. La primera fase està dedicada als orígens de l’ensenyament durant l’edat moderna i el naixement de l’escola pública fins a finals del segle XIX. La segona se centra en el primer terç del segle XX a través de les memòries tècniques de mestres i inspectors. Finalment, la tercera part marca el focus d’atenció en el projecte educatiu republicà. 

Finalitza el llibre amb la reproducció dels quaderns escolars de Maria des de 1933 fins a 1936, a tot color amb unes magnífiques il·lustracions i un contingut que no té pèrdua, i una selecció dels treballs de Maria Vidal, on predominen els mapes i els dibuixos del cos humà. Les darreres pàgines estan dedicades a diversos annexos molt curiosos i significatius, així com a una selecta bibliografia sobre el tema. 


Enric Ramiro Roca

Revista Lletres Valencianes

Els quaderns escolars de Maria

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación