Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Viatge apassionat a l’univers d’El Bulli

Revista Lletres Valencianes núm. 29

Una passejada per la cuina Adriànica

Una passejada per la cuina Adriànica. Jaume Coll. Universitat Politècnica de València. València, 2010

Ferran Adrià i El Bulli han protagonitzat en els darrers vint anys una vertadera revolució conceptual en l’àmbit de l’alta cuina i han esdevingut el principal referent, a escala internacional, de la gastronomia d’avantguarda. Aquest text glosa, de forma planera i apassionada, les seues indiscutibles aportacions.

És tracta d’una acuradíssima edició de la laudatio pronunciada per Jaume Coll, professor de la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona, amb motiu de la investidura de Ferran Adrià com a Doctor Honoris Causa de la Universitat de València, el passat 21 de juny de 2010, a proposta del seu Departament de Tecnologia d’Aliments.

La laudatio repassa cronològicament l’evolució creativa del restaurant des de l’arribada d’Adrià l’any 1985; una evolució que l’autor divideix en tres etapes de nou anys cadascuna. La primera estaria protagonitzada per la transició del cuiner des de la imitació de la nouvelle cuisine –seguint l’estela de creadors com Guérard, Chapel o Outhier– fins a la seua adopció d’uns procediments propis de creació que es fonamentarien inicialment sobre tres eixos: relectura de plats populars, inspiració cercada en camps no necessàriament culinaris –amb el temps s’hi descobrirà decisiva, per exemple, l’influència de les arts plàstiques– i l’associació d’ingredients basada, com subratlla Coll, en el «paladar intuïtiu». La segona etapa, l’inici de la qual l’autor situa el 1994 amb la primera de les creacions conceptuals d’Adrià, l’escuma, vindria marcada per una intensa efervescència creativa que acabarà donant forma als trets fonamentals del seu discurs innovador: és el moment de la deconstrucció, els falsos, la pols gelada i la definitiva revolució en l’arquitectura del menú. La tercera etapa, iniciada el 2003 amb la creació dels aires i que es clourà aquest estiu amb l’aturada indefinida de l’activitat del restaurant, seria la de la maduresa creativa i el reconeixement generalitzat: Adrià ja ha creat un llenguatge personal i intransferible i n’expandeix els seus límits fins més enllà de l’imaginable.No resulta estrany, doncs, que el creador demane un temps de recés i reflexió.

El volum, editat en català, castellà i anglés i amb una cura exquisita dels detalls –les guardes reprodueixen, per exemple, una carta antiga de la casa–, es completa amb una sel·lecció de textos procedents del treball inèdit de Coll Les veus d’El Bulli –que remarquen la importància d’altres protagonistes: el matrimoni Schilling, fundador del negoci, Juli Soler, «el gran capità», i Albert Adrià, encarregat dels postres– i una col·lecció fotogràfica amb una tria dels vora mil set-cents plats creats per Adrià entre 1985 i l’actualitat: una fefaent demostració, gràfica, aclaparant i definitiva, de per què el cuiner d’El Bulli és considerat un dels artistes més importants i influents dels nostres temps.

Josep Vicent Frechina

Lletres Valencianes, nº 29

http://dglab.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero29secciones/ensayo.pdf

 

Una passejada per la cuina Adriànica

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación