Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Autores

Vicent Andrés Estellés

Biografía
Bibliografía
Llibres en llibresvalencians.com
Críticas
Vínculos
Multimedias

Biografía

Vicent Andrés Estellés

Vicent Andrés Estellés va nàixer a Burjassot (l'Horta) l'any 1924. Fill de forners, es dedicà a l'ofici familiar abans d'orientar la seua vida cap al periodisme i l'escriptura. En la seua infantesa viu els anys durs de la Guerra d'Espanya (1936-39) i de la postguerra, fins al punt d'haver de superar tràgiques experiències relacionades amb la mort, motiu reiterat de bona part de les seues composicions.

Els seus inicis literaris tendiren cap al teatre. Però devers als onze o dotze anys, començà a escriure en vers. La postguerra incideix en la vida d'Andrés Estellés com un període sinistre, recorregut per la por i la inseguretat. És a principi dels anys quaranta quan inicia la seua activitat com a periodista. Aquestes primeres passes desembocaren en una professió i en l'oportunitat d'estudiar periodisme a Madrid. Així, l'any 1958 passava a ocupar el càrrec de redactor en cap del diari Las Provincias, càrrec que no abandonaria fins al 1978 quan una decisió arbitrària l'obligà a una jubilació avançada. Fruit de l'ambient de la postguerra més crua prové el poemari Llibre de meravelles (publicat el 1971, però escrit entre 1956 i 1958. Abans, però, ja havia publicat unes altres obres: Ciutat a cau d'orella (1953), La nit (1956) o Donzell amarg (1958), premi Cantonigròs (1956).

El 1960 rep el premi València per La clau que obri tots els panys (1971), obra bàsica en el repertori d'Estellés, ja que recull les característiques de la producció anterior i ja insinua els camins que seguirà més endavant. El 1965 publica L'amant de tota la vida i el 1966 guanya el premi Ausiàs March de Gandia per L'inventari clement (1971). Durant els anys del canvi de dècada, Estellés resideix a Mallorca i inicia la publicació de bona part de la seua obra: Lletres de canvi (1969), Primera audició (1971) o L'ofici de demà (1972). Al llarg d'aquests anys publica els cinc primers volums de la seua obra completa la qual cosa el consagra definitivament en l'àmbit de les lletres catalanes.

El 1975 obté la Lletra d'Or de la literatura catalana i el Premi de la Crítica Serra d'Or de poesia amb el segon volum de la seua obra completa; el 1978 rep novament el premi Serra d'Or per Balanç de mar i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Abans, la mort del general Franco (novembre de 1975) és el ressort perquè comence a escriure l'ambiciosa obra Mural del País Valencià, de la qual han anat apareixent fragments en diversos llibres i que no ha estat publicada definitivament fins al 1998. Als anys vuitanta, Vicent Andrés Estellés, afectat per l'agreujament de la seua malaltia, s'ha de recloure en una vida sedentària, cosa que li permet d'incrementar la seua producció. En aquesta època conrea vers, prosa i teatre, publica el seu únic poemari en castella: Primera soledad (1988) i també la resta de volums de la seua obra completa, culminada el 1990 amb el desé llibre, titulat Sonata d'Isabel en homenatge a la seua dona. La seua obra ha gaudit d'un important reconeixement internacional, com ho avalen les traduccions fetes a l'anglés, el castellà, l'alemany o l'italià, i la participació en antologies de poesia catalana traduïdes al suec o al japonés.

En els últims anys de la seua vida, se succeeixen els diversos homenatges que reconeixen la seua dedicació literària i la seua fidelitat a un poble i a una llengua. Així, el 1984 és guardonat amb el Premi de les Lletres Valencianes. Finalment, Vicent Andrés Estellés mor el 23 de març de 1993, consagrat com una de les figures més representatives de la literatura i de la cultura catalanes. A títol pòstum va rebre la Medalla d'Or de Belles Arts.

Font:

http://www.iifv.ua.es/lletraferit/consultes/veureAutor.asp?pId=141

Afegit a la web 7/09/10

 

Arriba Enviar a un amigoEnviar a un amigo Volver AtrásVolver Atrás

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación