Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Viure com jo vull

Revista Lletres Valencianes núm. 26

Per que vivim als afores de la ciutat

"Per què vivim als fores de la ciutat?" Peter Stamm i Jutta Bauer. Tàndem Edicions

Tots els llocs tenen avantatges i inconvenients. No hi ha un lloc perfecte on viure i no sempre el que ens ho pot paréixer ho és indefinidament. Canviem amb el temps i el nostre espai vital amb nosaltres, o així haguera de ser. La recerca serà exploració i experiència. «La vida és el que fem d'ella», resa un aforisme hindú.

I un proverbi zen sentència: «Tot el que vivim és digne de ser viscut». Així pensen els protagonistes de Per què vivim als afores de la ciutat, un llibre que, aparentment, és infantil. Editat sota el format d'àlbum il·lustrat, Tàndem ens regala un petit mostrari d'espais vitals recorreguts per una família constituïda per sis membres de tres generacions.

A través de díhuit situacions, que són xicotets quadres dramàtics que, enllaçats davall un petit compte arrere en cada últim paràgraf, conformen una narració, una família (de la que no sabem els seus noms i que per això s'eleven en representants de qualsevol de nosaltres, en prototips) indaga en la recerca de l'hàbitat ideal, el que satisfaça a tots. El recorregut suposa l'exploració d'espais convencionals: una casa amb tres telèfons, un hotel; no convencionals: un autobús, la torre d'una església (on calia esperar que donaren les dotze per a anar-se'n a dormir), baix un pont, en un cine, en la lluna; però, també, d'espais insòlits que suposen la ruptura de la lògica racional (que no és la que regeix, necessàriament, quan ens atrevim a obrir un llibre): viure en un violí, en l'ala d'un barret, en la pluja on «la roba es pegava al cos, i no podíem eixir, perquè fora era dins» fins a arribar a estats purs d'abstracció per a comprendre com es pot viure en els sons on no es pot oldre, però es poden veure les olors o per a comprendre com es pot viure «enlloc», en cap part. «Els llocs donen un punt de partida a les meues històries, establint-se en el seu centre.

Els llocs en el cor de la meua escriptura representen moments de percepció intensa», afirma Peter Stamm (Wintherthur, Suïssa, 1963) qui s'incursiona amb Per què vivim als afores de la ciutat en la literatura per a xiquets en un moment en què és reconegut com una de les veus més importants de la nova narrativa alemanya. La seua obra, que es va iniciar amb dues novel·les, Agnes (1998) i Pluja de Gel (1999), comprén també relats breus i ha sigut traduïda a més de vint llengües. La crítica exalça el seu llenguatge poètic tant en situacions com en sentiments, manifest clarament des de la primera història: «Quan vivíem en la casa del llum blau».

Jutta Bauer (Hamburg, 1955) és l'encarregada d'il·lustrar una història tan singular. No va ser tasca fàcil, segons confessa en una entrevista (BLOC n.0) però el resultat està a l'altura de la seua reputació, aconseguida gràcies al seu treball continu il·lustrant tant obres de grans autors de la LIJ alemanya com pròpia: La reina de los colores, Madrechillona, El ángel del abuelo o la deliciosa Selma. Enfront d'una estètica generalment minimalista en les seues obres, Bauer ens ofereix en Per què vivim als afores de la ciutat il·lustracions de traç senzill però de gran expressivitat i riquesa de detalls, provocant empatia, («políticament incorrectes» des de mirades conservadores; fresques i naturals, des de mirades inquietes i transgressores), esguitades d'autorreferents biogràfics i literaris (a qui ens recorden les estàtues del pont?) i amb elements comuns en totes elles, per als bons observadors.

_ Ana Isabel Caro

Lletres Valencianes, núm. 26

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero26secciones/infantil_juvenil.pdf

 

Per que vivim als afores de la ciutat

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación