Aquest lloc web utilitza galetes pròpies i de tercers per millorar els nostres serveis i optimitzar la seva navegació. Si continua navegant, considerem que accepta la nostrapolítica de cookies
Portada > Crítiques

Welles, valors o ressentiment?

Revista Lletres Valencianes núm. 43

Orson Welles El poder y la ley

Aquesta és invitació a endinsar-se en un univers, el del cineasta Orson Welles, on «poder i llei» són dos temes fonamentals, ja es tracte de processos, drets humans, enriquiments sense causa (lícita), corrupció policial, abús de poder, totalitarismes, aplicació de la llei en benefici propi. El tema de la justícia i el poder és recurrent en l’obra de Welles i això és palés en els arguments dels seus films i en els personatges que hi apareixen. Sovint, aquests són encarnacions antagòniques de diferents maneres d’entendre el poder i la llei (magnats omnipotents, investigadors i detectius, monarques i bufons shakesperians o individus kafkians). És ben coneguda la tendència progressista del director, el seu rebuig cap al feixisme, la seua defensa de la llibertat d’expressió i l’oposició al procés de «la cacera de bruixes» i, fins i tot, les temptacions d’abandonar el cinema per a dedicar-se activament a la política. Les seues obres retraten individus corruptes que utilitzen la riquesa, les influències i el poder per tal d’aconseguir els seus objectius, i són capaços d’abandonar la seua ideologia per una altra que servisca als seus interessos. Tots són personatges detestables, fraudulents, malignes i la major part dels quals, casualment, Welles va interpretar. Això ens fa pensar... era Orson Welles un demòcrata convençut, defensor de la legalitat i la igualtat o el que hi ha realment al darrere és un sentiment pregó de desconfiança en l’ésser humà? Aquesta és la qüestió principal que plantegen les pàgines d’aquesta anàlisi de la col·lecció «Cine y Derecho» pel que fa al món de cel·luloide construït per Orson Welles.

Alícia Toledo

Revista Lletres Valencianes 43 

Orson Welles El poder y la ley

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua Opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

Si vols estar al dia de les novetats de la nostra pàgina i saber què passa en el món del llibre et convidem a unir-te al nostre newsletter.

SUBSCRIU-TE A LA NOSTRA REVISTA DIGITAL

Hemeroteca
Accés
Destacats
Lletres Valencianes Editors TV
COBCV
AEPV
APIV
GREMI LLIBRERS
AEPV
AEPV
Amb el suport del Departament de Cultura
Fundació pel Llibre i la Lectura | 2014
C/ Martínez Cubells, 6 - 1r - 1a
46002 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación