Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Zoom impresionista

Revista Lletres Valencianes núm. 27

El rostre de la terra

"El rostre de la terra" Cesáreo Sánchez Iglesias. Perifèric Edicions  

La col·lecció de poesia de l'editorial Perifèric publica la traducció d'un llibre representatiu de Cesáreo Sánchez Iglesias, El rostre de la terra, exponent consolidat de la generació gallega dels 80. Coherent i ambiciosa, la seua obra assoleix una veu personalíssima dins l'èxit generacional.

 Conec de fa temps –en gallec– l'obra poètica de Cesáreo Sánchez Iglesias.Ha aconseguit una cartografia personal del sentiment: la vida en micro és macro; n'utilitza una estructura poètica que s'hi adiu: vers curt, immersió breu, somni lleuger. Com assenyala el prologuista i traductor, Xulio Ricardo Trigo: «Les seves metàfores van a l'encalç de l'essència, fins i tot del silenci, però és aquell espai on el silenci significa». En els millors moments del llibre, el poeta reuneix concepte i profunditat lírica: «Amb els ulls trists/ mires la vida/ sense interrogar-la.» o «És la pluja/ desplegant- se en cercles/ entre el cel i tu/ entre el cor i tu/ entre el sempre i el mai». La plasticitat, una altra de les seues qualitats, funciona quan desenvolupa un concepte, «Davant l'immens./Descalça./ Ingresses en la calma/de la teva tardor./ T'escolto tal com ets/herba anònima i amiga./ Plou a l'íntim de la llum./ Plou calladament./ Aprens el teu ésser/ per als que et cerquen». La dimensió lírica prospera, puntualment, amb suport metafísic.

Advertim la intencionalitat de crear una estructura poètica oberta, de mar assequible, domèstica, pròxima i independent alhora. «Potser la imatge més encertada en parlar de la seva poesia tindria a veure amb una de les seves dèries més preades: la mar com a metàfora de l'existència», precisa Trigo. N'hi ha un distanciament de la cosa observada que possibilita la lucidesa de l'autor. També un cert tarannà d'ingenuïtat naïf, «Com l'ametller vestit/ només amb flors:/ Silenci florejat». Poesia marítima. Dualitat (Amada/ Terra) omnipresent, omniscent, totpoderosa, atàvica, tribal, matriarcal. Però també lleugera, en constant formació, canviant, efímera. «Que ets la que va i porta/ altres amb ella. /Sota un altre cel./

En l'instant fugitiu». I encara, inquietant, «Qui pot trobar/ el teu cor?». Sobretot, «Et somio corporal/ estesa/ a sobre dels sentits, absent». Pictòrica impressionista, més que respostes raonades trobarem breus tresors: és groga la centralitat del temps, el paisatge és ésser de la reencarnació, la llum viu dins l'ombra.

En certs moments, el poeta s'acosta a la fructífera confessió: «Vida per a qui la viu/ com un cos abrusat/ per a qui l'amor és/ una manera de morir/ de la mà dels exèrcits/ de la nit amb la seva llança», i també, «Sabem allò que no som./ Als fins marges del cel/ llegim els dies./ Del que ens perdem/ i dels guanys atorgats/ només sabem nosaltres».

Sembla que res d'irreversible està en joc, que els paràmetres existencials d'El rostre de la terra transiten per variables incruentes. Sánchez Iglesias, en molts casos, comença millor que acaba els seus poemes, però amb notables excepcions, «El teu rostre il·luminat/ és l'ombra/ de la teva ombra il·luminada.» El poeta hauria d'haver sigut més selectiu i presentarnos només els poemes més redons. Magnífica aposta. La riquíssima literatura gallega (Castelao, Risco, Blanco Amor, Otero Pedrayo, Méndez Ferrín) ens esperen.

_ Miquel Martínez

Lletres Valencianes, nº 27

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero27secciones/poesia.pdf

 

El rostre de la terra

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación