Utilitzem galletes pròpies i de tercers per realitzar l'anàlisi de la navegació dels usuaris i millorar els nostres serveis. Al prémer ‘Accepte’ consenteix aquestes galletes. Podeu obtenir-ne més informació, o bé saber com canviar-ne la configuració, fent clic a Més informació
Portada > Crítiques

Escriptora d'escriptors

Revista lletres Valencianes núm. 28

El bes de l'aigua

El bes de l'aigua. Elvira Cambrils. Edicions del Bullent. Picanya, 2010.

Maria Sendra és una dona feminista i d’esquerres entestada en escriure una novel·la sobre una dona ben pareguda a ella, Maria Cambrils. Al llarg de més de quatre-centes pàgines els lectors viatjaran entre dos temps, l’actual i el primer terç del segle XX, en dues històries assonants que es desenvolupen en un poble menut de la Marina Alta.

«Per fer front a l’escriptura cal ser més fort que ú mateix, cal ser més fort que allò que s’escriu», sostenia la novel·lista Marguerite Duras en el seu cèlebre llibre Escriure, on a més de parlar de la necessària soledat dels escriptors, apuntava la bravesa amb la que els novel·listes deuen encarar les seues obres: «No és sols l’escriptura, allò escrit, també els crits de les bèsties de la nit, els de tos, els vostres i els meus, els dels gossos».

El bes de l’aigua és una novel·la sobre escriptores on es narren les vivències de dues dones separades per vora vuitanta anys d’història. El llibre es mou entre dos temps, l’actual –on Maria Sendra és la protagonista–, i la II República on la nostra protagonista és l’autora d’una novel·la que té com a personatge principal Maria Cambrils, altra escriptora feminista. El desig de Maria Sendra per escriure un llibre sobre Maria Cambrils és el fil argumental d’una novel·la que pretén recuperar episodis de la història d’inicis dels anys trenta en un menut poble de la Marina Alta.Assaltada per una desenfrenada curiositat pel seu personatge, Maria Sendra s’endinsa en la recuperació de la memòria històrica a través de les poques fonts orals que queden vives al poble i que li permeten anar dibuixant el perfil de l’heroïna de la seua novel·la. L’escriptora projecta una novel·la de memòria històrica on pretén recuperar els episodis més rellevants que ocorregueren els mesos anterior a les eleccions del 1934. El llibre arreplega les tensions viscudes en aquest menut poble, tibantors socials segurament extrapolables a altres pobles de la geografia valenciana. Al voltant del fil argumental s’aborden també altres temes recurrents que conformen els dilemes sempre existencials de la nostra naturalesa humana, així com són l’amor i la mort viscudes en primera persona pels seus personatges.

És tracta d’una novel·la complexa, plena de històries totes elles connectades i amb un ampli repertori de personatges que a poc a poc van unint les peces del trencaclosques de la memòria d’un poble.

En una altra cronologia es desenvolupa la historia de la nostra protagonista, l’escriptora Maria Sendra. Al igual que la protagonista de la seua novel·la, es una dona valenta i independent, preocupada per la llengua i pel territori, involucrada en moviments socials en pro d’un món més habitable.

L’escriptora pegolina Elvira Cambrils, aborda en aquest llibre la il·lusió i l’esperança d’aquelles persones que cregueren en allò que hui per hui encara és un somni: que un altre mon és possible.Ho fa a través de la vida d’una escriptora entossudida per rescatar històries silenciades en la memòria col·lectiva.

El bes de l’aigua és la història d’una novel·la que encara no està escrita. «Estar sola amb el llibre encara no escrit es estar encara en el primer somni de la humanitat. També és estar sola amb l’escriptura encara erma», deia Duras. Al llarg d’aquestes quatre-centes pàgines la soledat de Maria Sendra és la de tota escriptora que s’encara a un grapat de fulls en blanc, de pàgines verges assedegades d’històries.

Berta Rodrigo Mateu
Lletres Valencianes, nº 28

http://dglb.cult.gva.es/Libro/revista-lletres/Numero28secciones/narrativa.pdf

El bes de l'aigua

Opinions Deixa la teua Opinió
No existeixen opinions per a aquest element.
Deixe la seua opinió
Títol
Valoració 0 1 2 3 4 5
  

Amunt OpinióOpinió Enviar a un amicEnviar a un amic TornarTornar

AEPV
AEPV
Amb la col·laboració de la Conselleria
d' Educació, Investigació, Cultura i Esport
Amb el suport del Departament de Cultura
FULL-Fundació pel Llibre i la Lectura
Gran Via Ramón y Cajal, 1 - 3a
46007 València tel. 96 394 50 03
info@fundaciofull.com
Diseño y Desarrollo Web Im3diA comunicación